Fleet Farming transformă peluzele americanilor în grădini

O organizație din SUA transformă peluzele americanilor în grădini în care voluntarii cresc fructe, legume, salate și mirodenii. Proprietarul păstrează o parte din recoltă, iar restul ajunge la restaurante și piețe din apropiere, pentru a reduce distanțele pe care le parcurg alimentele de la producător în farfurie.

Fleet Farming transformă peluzele americanilor în grădini cu fructe și legume

În America, aproape în fața fiecărei case există o peluză, însă acestea generează o cantitate mare de poluare din cauza îngrășămintelor și a pesticidelor utilizate. Cele 16 milioane de hectare de peluze din SUA absorb trei milioane de tone de îngrășăminte chimice și 30.000 de tone de pesticide și se folosesc trei miliarde de litri de benzină pentru a le tunde.

Fleet Farming este o organizație care a luat naștere în Orlando, Florida și care atrage atenția că peluzele reprezintă una din cele mai mari surse de poluare din Statele Unite. Prin urmare grupul, condus de Heather Groves și de Chris Castro încearcă să reducă poluarea și să transforme peluzele pe care crește numai gazon în grădini care să fie o sursă de hrană pentru comunitate.

Cei din organizație nu au o problemă numai cu peluzele, ci și cu sistemul alimentar din America.

„33 la sută din schimbările climatice pot fi atribuite sistemului de producție alimentară”, spun ei. „O masă a unui american călătorește în medie 2.500 de kilometri de la producător pe masă”.

Soluția pe care au găsit-o cei de la Fleet Farming este să transforme aceste peluze în grădini, pe care le numesc „farmlettes”. Orice proprietar poate să-și doneze peluza pentru o perioadă de doi ani, cu o donație sugerată de 500 de dolari, iar în schimb voluntarii de la organizație vor cultiva prin metode organice fructe, legume, salate și mirodenii, vor întreține grădina și vor aduna mare parte din recoltă. Proprietarul are și el dreptul la o mică parte din recoltă, nu este obligat să se implice în activități, dar este încurajat să o facă.

Fleet Farming transformă peluzele americanilor în grădini cu fructe și legume

Produsele obținute sunt apoi livrate cu bicicletele de către voluntari la restaurante și piețe care se află la cel mult 8 kilometri de grădină.

Voluntarii de la Fleet Farming vor să schimbe și statistica potrivit căreia 37% din americani mănâncă numai un fruct pe zi, așa că în oferta lor de servicii este inclusă și culegerea fructelor din pomul de lângă casă. Beneficiul proprietarilor este că fructele căzute pe jos nu vor mai atrage dăunători și rozătoare. În plus, posesorii copacilor vor primi o chitanță cu suma echivalentă valorii produselor vândute, care este deductibilă din impozit.

Fleet Farming transformă peluzele americanilor în grădini cu fructe și legume

În oferte de produse a celor de la Fleet Farming americanii pot găsi, în funcție de sezon, salate, varză, kale, morcovi, sfeclă, ridichi, mărar, pătrunjel, chimen, coriandru, avocado, banane, citrice, mango, fructul pasiunii, papaya, cartof dulce etc.

În august 2015, după un an de existență, organizația transformase 15 peluze în grădini și vânduse deja produse în valoare de 7.000 de dolari. Acum aceștia au o listă de așteptare cu proprietari care vor să-și doneze peluzele și acordă asistență celor care vor să implementeze programul în alte zone ale țării. La sfârșitul anului 2016, 500 de comunități din 20 de țări și-au exprimat dorința de a pune în aplicare programul.

Fleet Farming transformă peluzele americanilor în grădini cu fructe și legume
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ginu4kJUxlQ]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri