Pelicanul cret, refugiatul Deltei

Text de Dan Hulea

Societatea Ornitologica Romana (SOR) a fost infiintata in 1990, din dorinta ornitologilor romani de a da o forma organizata actiunilor de cercetare si de conservare ale pasarilor si habitatelor lor. A devenit, astfel, prima organizatie nonguvernamentala din Romania dedicata conservarii biodiversitatii. SOR reuneste ornitologi si iubitori ai naturii, amatori sau profesionisti interesati de cercetarea si protectia pasarilor si a habitatelor lor.

Una dintre prioritatile SOR este protectia speciilor aflate pe listele rosii internationale, specii periclitate la nivel mondial, european sau national, prin proiecte caracteristice. Un bun exemplu in acest sens este proiectul „Salvati Pelecanus crispus in Delta Dunarii”, un proiect de conservare a speciei pe toata suprafata Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD).

Pelicanii sunt, cu siguranta, una dintre cele mai emblematice specii de pasari care pot fi intalnite pe suprafata globului. Marimea considerabila, charisma data de ciocul imens si prevazut cu o extensie de piele pe mandibula inferioara, de culoare galbena pana la portocaliu si chiar rosu in perioada de cuibarit, tehnicile speciale folosite pentru procurarea hranei fac ca aceste pasari sa fie cunoscute de toata lumea. La nivel national ele au devenit un simbol pentru Delta Dunarii si un obiectiv urmarit de cei care aleg Delta sau lagunele litorale ca destinatie turistica.

Romania este una dintre putinele tari ale Uniunii Europene unde pot fi intalnite ambele specii de pelicani care traiesc in Europa: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) si pelicanul cret (Pelecanus crispus), care este mult mai rar. Daca prima specie cuibareste in Delta intr-un efectiv de 3.500-4.000 de perechi, in cazul celei de-a doua, efectivul este mult mai mic (400-550 de perechi).

Proiectul, care se va finaliza la sfarsitul acestui an, are ca principale rezultate realizarea Planului de Management pentru pelicanul cret, construirea unui gard protector, pentru a reduce actiunea valurilor asupra insulei Ceaplace de pe Lacul Sinoie, construirea unei platforme fixe in zona inundabila a aceleiasi insulei pentru a compensa reducerea suprafetei disponibile amplasarii cuiburilor, cauzata de eroziune, amplasarea a 8 platforme plutitoare, cu o suprafata de circa 50 de metri patrati fiecare, cu scopul de a oferi locuri suplimentare pentru odihna si, eventual, construirea cuiburilor in vecinatate insulelor Ceaplace si Prundu cu Pasari. Ambele tipuri de platforme au fost folosite cu succes de pasari, care nu au
ezitat sa-si construiasca pe ele cuiburile. Monitorizarea deplasarilor pelicanilor creti prin intermediul transmitatoarelor satelitare a constituit o premiera mondiala, realizata in cadrul acestui proiect, aceasta modalitate de studiu nefiind folosita pana la ora actuala pentru monitorizarea populatiilor apartinand acestei specii.

Toate aceste actiuni de conservare directe si altele similare nu vor avea insa efectele scontate daca populatia locala si turistii nu vor contribui, prin atitudine si comportament, la protectia nu doar a pelicanului cret, ci a deosebitei biodiversitati cu care tara noastra se mai poate inca lauda.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri