EEA: Ecosistemele de apa dulce sunt in pericol din cauza poluarii

Agentia Europeana de Mediu (EEA) avertizeaza ca ecosistemele de apa dulce europene sunt in pericol din cauza poluarii si a calitatii scazute a apei, ceea ce afecteaza si resursele de apa, hrana si energie ale oamenilor.

In 2010, EEA va publica in total zece mesaje referitoarea la starea mediului inconjurator din Europa. Avertizarile legate de ecosistemele de apa dulce fac parte din cel de-al treilea mesaj publicat de agentie.

Una dintre problemele semnalate in acest mesaj este faptul ca unele zone se confrunta cu seceta si au o adevarata problema cu lipsa apei, in timp ce altele sunt afectate de inundatii.

“Numeroase albii ale raurilor europene au fost afectate de activitatile umane. […] De exemplu, in Elvetia, unde reteaua hidrologica acopera 65.300 kilometri de bazine de rauri si fluvii, 10.600 de kilometri au fost afectati de constructii. Mai mult, aproape 88.000 de baraje artificiale blocheaza migratia pestilor”, se mentioneaza in ultimul mesaj al EEA.

Pescuitul excesiv este considerat o alta problema majora, deoarece a cauzat declinul anumitor specii de pesti. In ciuda faptului ca in ultimii ani, nivelul de poluare din majoritatea raurilor europene a scazut, aceste scaderi nu au fost semnificative. Daca poluarea cu nutrienti s-a redus, nivelul micropoluantilor (produse farmaceutice, de ingrijire a corpului, produse de curatare si chimicale industriale.

“Europa a luat masuri pentru a imbunatati calitatea ecosistemelor de apa dulce, insa atingerea unei situatii ecologice bune pana in 2015 necesita atingerea unui echilibru intre politicile de conservare si cele regionale”, se mai precizeaza in mesajul EEA.

Primele doua mesaje de anul acesta ale Agentiei Europene de Mediu s-au referit la schimbarile climatice si la ariile protejate. In primul mesaj, EEA a atras atentia ca incalzirea globala si biodiversitatea sunt interdependente, deci ar trebui sa fie luate in considerare impreuna la elaborarea politicilor de conservare.

Mesajul referitor la ariile protejate subliniaza faptul ca desi acestea sunt numeroase, sunt mici ca suprafata. Pentru a le proteja, UE a initiat unul dintre cele mai importante programe de conservare, Natura 2000.

Foto: adventure.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri