Pediatrii avertizează asupra folosirii produselor din plastic notate cu 3, 6 și 7

Academia Americană a Pediatrilor (AAP) a spus că produsele din plastic marcate cu cifrele 3, 6 sau 7 ar trebui evitate dacă nu este specificat că sunt de natură ecologică. Copiii reprezintă un risc major dacă sunt expuși la aceste tipuri de plastic. În plus, AAP  a avertizat că recipientele din plastic nu trebuie încălzite la cuptorul cu microunde sau introdus în mașina de spălat, căci căldura face chimicalele să pătrundă în mâncare.

Pediatrii din America avertizează asupra folosirii de către copii a produselor din plastic notate cu 3,6 și 7

Un raport publicat în luna august arată că plasticul nu are un impact negativ doar asupra mediului, ci și asupra sănătății omului.

„Dovezile științifice care se adună rapid arată că anumite chimicale care se adaugă în etapa de procesare a mâncării sau din contactul ambalajului cu alimentele pot contribui la îmbolnăvire sau la dizabilitate”, au scris autorii studiului.

„Peste 10.000 de chimicale sunt permise pentru a fi adăugate în mâncare în Statele Unite, dar Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor nu poate da asigurări că toate acestea sunt sigure pentru sănătate”, mai scriu aceștia.

AAP a tras un semnal de alarmă că copiii reprezintă un risc major dacă sunt expuși la plasticul numerotat cu 3 – folosit la ambalaje transparente, cu 6 – polistiren și 7 – plasticul tare. Primul și ultimul pot cauza disfuncții endocrine, iar cel de-al doilea este cancerigen, în special în prezența căldurii.

 

„Potențialul de perturbare a sistemului endocrin este o preocupare deosebită, în special la debutul vieții, când dezvoltarea organelor este susceptibilă de perturbări permanente pe tot parcursul vieții”, au mai spus autorii în raport.

Documentul mai conține și următoarele sfaturi pe care pediatrii să le dea părinților:

  • Mâncați fructe și legume proaspete sau congelate atunci când este posibil.
  • Evitați să încălziți alimente sau băuturi (inclusiv lapte praf sau lapte matern), în plastic, la cuptorul cu microunde.
  • Evitați să spălați plasticul în mașina de spălat.
  • Folosiți sticlă sau oțel inoxidabil în locul plasticului, ori de câte ori este posibil.
  • Evitați produsele care au codurile de reciclare 3 (ftalați), 6 (polistiren) și 7 (bisfenol) dacă nu au trecut pe etichetă că sunt făcute din porumb sau că nu conțin bisfenoli.
  • Încurajați spălatul bine pe mâini înainte de a manevra alimentele.
  • Spălați bine fructele și legumele care nu pot fi decojite.

Ce reprezintă codurile de pe recipientele din plastic

1 – PET (polietilen tereftalat). Plasticul transparent, dar pe suprafața căruia bacteriile se acumulează ușor.

2 – HDPE (polietilenă de mare densitate). Plasticul folosit pentru fabricarea pungilor și a ambalajelor. Este considerat a fi unul sigur, pentru că are un risc redus de a pătrunde în produsul ambalat.

3 – V (policlorura de vinil sau PVC). Are în compoziţie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv sănătăţii.

4 – LDPE (polietilena de joasă densitate). Este printre cele mai sigure tipuri de plastic, însă este ceva mai scump şi, deci, destul de rar folosit.

5 – PP (polipropilenă).  Specialiştii nu consideră periculos acest tip de plastic.

6 – PS (polistiren). Cercetările au arătat că în contact cu alimentele calde eliberează stiren, o substanţă toxică.

7 are în compoziţie bisfenol, o substanţă interzisă în mai multe state europene. Din păcate este folosit chiar şi pentru fabricarea biberoanelor pentru bebeluşi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri