Ecotehnologiile si ecoeficienta, prioritati in Romania si Belgia

Cu ocazia vizitei in Romania a regelui belgienilor, Alfred al-II-lea, marti a avut loc la Bucuresti un seminar organizat de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, pe tema ecotehnologiilor si a ecoeficientei, informeaza Agerpres.

"Tehnologiile ecologice sunt instrumente cheie pentru competitivitatea economica si durabilitatate", a apreciat ministrul mediului Nicolae Nemirschi, prezent la seminar. Ministrul a subliniat ca initiativa presedintiei suedeze a UE de a ridica ecoeficienta la statut de prioritate comunitara este binevenita, iar politica de mediu din Romania are ca obiectiv crearea pietelor ecologice in tara noastra.

De asemenea, politica de mediu se axeaza pe stimularea ecoinovatiei. "Romania este acum printre primele tari membre ale UE care testeaza procesul simbiozei industriale la nivel regional, dupa ce acesta a dat roade in Marea Britanie si a fost declarat un proiect ecoinivativ exemplar", a mai spus Nemirschi.

Thomas Leysen, presedintele Federatiei Intreprinderilor din Belgia a aratat cateva domenii ale ecoinovatiei in care tara sa este pionier pe plan mondial. Astfel, Belgia a construit primul parc eolian situat la 30 km in largul marii, pe o platforma continentala de 30 metri adancime, cu o capacitate de 1000 GWh/an.

Firma belgiana Umicore fabrica bateriile solare pentru vehiculele utilizate pe Marte, iar primul autobuz pentru transport urban cu nivel 0 de emisii de carbon este, de asemenea, de fabricatie belgiana. Ecoinovatia se indreapta si catre depoluarea solului, productia de covoare total biodegradabile si a materialelor pentru izolarea termica a cladirilor, iar statia polara de cercetare ‘Printesa Elisabeta’ este singura din respectiva regiune care are nivel 0 de emisii poluante.

Secretarul general al Federatiei Cercetatorilor din Flandra, E. Monard, a subliniat ca organizatia sa dispune in 2009 de un buget pentru cercetare in valoare de 190 de milioane de euro. Prof. Ramiro A. Sofronie a atins un subiect fierbinte, si anume protectia antisesimica a cladirilor, aratand ca folosindu-se numai calcar fara mortaruri cu ciment, se poate aplica pe peretii de caramida o retea polimerica gandita sa creasca spectaculos rezistenta la cutremure.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri