text de Ecaterina Procopov
Despre managementul deseurilor nu se vorbeste prea mult in tara. Şi totusi, proiecte care asteapta doar sa fie puse pe roate incep sa rasara prin Romania. Sistemul integrat de management al deseurilor in Covasna si Harghita este doar unul dintre ele. Obiectiv: imbunatatirea infrastructurii de mediu a acestor judete in conformitate cu standardele Uniunii Europene si cu legislatia nationala.
In noiembrie 2005, consiliile locale din Covasna si Harghita au adoptat hotarari pentru a se asocia cu consiliile judetene in vederea participarii la acest proiect de mediu. Sistemul integrat de management al deseurilor in judetele Harghita si Covasna face parte din cadrul Masurii ISPA pe 2003 pentru proiectul "Asistenta Tehnica pentru pregatirea de proiecte in domeniul managementului deseurilor, Romania". Asistenta tehnica implica pregatirea a cinci proiecte regionale in domeniul managementului deseurilor in 6 judete. Guvernul Romaniei a primit ajutor financiar pentru acest proiect de la Comisia Europeana in cadrul Programului ISPA. Durata proiectului este de 23 luni si trebuie finalizat pana la data de 21 noiembrie 2007.
"Proiectul de realizare a unui Sistem integrat de management al deseurilor in judetele Harghita si Covasna este unul foarte important pentru noi, dar cred ca si pentru administratiile locale participante. Atat pentru cele 111 administratii locale partenere, cat si pentru cele doua consilii judetene, finalizarea proiectului constituie o piatra de incercare", spune Vajda Lajos, vicepresedintele CJ Covasna. Acesta precizeaza ca pentru judetul lor exista trei posibilitati de gestionare a deseurilor: optiunea intai presupune transportul deseurilor in judetul Brasov pentru tratare si depozitare, cea de-a doua presupune transportul deseurilor in judetul Harghita si optiunea a treia o reprezinta crearea unui depozit ecologic pentru a deservi intregul judet. Totusi, exista o preferinta pentru optiunea a treia. In acest sens, Consiliul Judetean Covasna a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitionarea unui teren de 15 ha, in zona geografica centrala a judetului. Pentru a merge in continuare pe aceasta optiune trebuie sa fie satisfacute doua conditii: terenul sa fie potrivit din punct de vedere geologic si hidrogeologic pentru construirea unui depozit care sa deserveasca judetul pe 20 ani si sa se obtina acordul de mediu si avizele necesare. Prima conditie a fost satisfacuta, conform rezultatelor studiilor efectuate. Dar daca nu se va obtine acordul de mediu, se va pregati studiul de fezabilitate pe varianta transportului deseurilor la un depozit ecologic din judetele vecine. Judetul Harghita are doua optiuni, construirea a doua depozite zonale, unul pentru partea de est, celalalt pentru partea de vest a judetului, sau un depozit regional care sa deserveasca tot judetul. Autoritatile din Harghita spun insa ca nu s-au stabilit inca locatiile sau optiunile.
Marele proiect se elaboreaza pe principiul managementului integrat al deseurilor, care constituie baza politicii si legislatiei europene in domeniul gestiunii deseurilor. Directivele europene, asa cum sunt reflectate in legislatia din Romania, se concentreaza pe asigurarea disponibilitatii unei retele integrate de mijloace de tratare si depozitare a deseurilor, promovand reducerea volumului de deseuri, refolosirea, reciclarea si recuperarea lor, si reducerea treptata a depozitarii deseurilor biodegradabile.