Radarul verde: Revista presei de mediu

În ultimele zile, articolele de mediu s-au concentrat pe temperaturile extreme înregistrate în țară și efectele lor, impactul morții unei tinere asupra viitorului populatiei de urși, incendii, retrocedări și parcuri. Pe scurt:

  1. Aproximativ 100.000 de apeluri la 112 au fost înregistrate în weekend din cauza căldurii extreme, peste 1000 numai în București. Potrivit unui comunicat al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), cele mai multe apeluri au fost înregistrate duminică, oamenii reclamând probleme severe de respirație, persoane conștiente căzute în locuri publice sau accidente determinate de factorii de mediu; scrie Digi24 într-o știre publicată luni.
  2. Efectele secetei: sute de localități din țară se confruntă cu probleme în furnizarea apei potabile. Administrația Națională Apele Române face apel către populație „să folosească rațional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut’’, anunță luni Digi24.
  3. Codul roșu de caniculă valabil până duminică seară în aproape toată țara a trecut la portocaliu de luni, potrivit HotNews într-un articol de sâmbătă. Temperaturile vor continua sa depășească 40 de grade în mai multe regiuni din țară. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că nu vom scăpa de zile toride și nopți tropicale.
  4. Proiectul de lege prin care se dă liber la împușcat urși a fost adoptat de Parlament prin votul de la Camera Deputaților, cameră decizională. Legea a fost adoptată pe repede înainte fără să fie luate în considerare amendamentele propuse de opoziție, și în ciuda nemulțumirilor activiștilor de mediu, scrie TVRinfo într-un articol publicat luni.
  5. Cum au votat deputații pe amendamentul care permite împușcarea urșilor – o dezagregare a voturilor publicata de Politică la minut:
    PSD – 94 de voturi pentru, 0 contra, o abțineri, 0 nu au votat.
    PNL – 54 de voturi pentru, 0 contra, 0 abțineri, 0 nu au votat.
    USR – 11 voturi pentru, 3 contra, 14 abțineri, 0 nu au votat.
    AUR – 20 de voturi pentru, 0 contra, 0 abțineri, 0 nu au votat.
    UDMR – 15 voturi pentru, 0 contra, 0 abțineri, 0 nu au votat.
    Minorități – 10 pentru, 0 contra, 0 abțineri, 0 nu au votat.
    Neafiliați – 10 voturi pentru, 4 contra, 9 abțineri, 1 nu a votat.
  6. Parlamentul a discutat luni modificarea legii vânătorii prin care se dorește creșterea cotelor de intervenție și prevenție pentru ursul brun. Până la sfârșitul anului ar urma să fie împușcați preventiv 426 de urși și încă 55 de exemplare – cotă de intervenție. În articolul publicat luni de HotNews sunt menționate mai multe probleme ale acestei modificări legislative, printre care și cea a numărului de urși aflați pe teritoriul României.
  7. Cercetătorul Mihai Pop, doctor în conservarea urșilor bruni, avertizează că datele colectate de ocoalele silvice și asociațiile de vânători înscrise în rapoartele pentru cotele de vânătoare sunt adunate ‘’ochiometric’’, iar numărul derogărilor făcute de-a lungul timpului indică faptul că nu avem o rigoare statistică, estimările fiind unele mai degrabă bazate pe presupuneri. Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune, într-o postare pe rețelele sociale, cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. Acesta critică atitudinea autorităților și reclamă lipsa de pregătire a acestora, arată o știre publicată de Digi24.
  8. În sectorul 3 din București a fost retrocedat un parc între blocuri, motiv pentru care în plină zi mai mulți bărbați au tăiat cu drujba 15 copaci. Proprietarul vrea să construiască un bloc în locul spațiului verde retrocedat, spun locuitorii din zonă. Deși este ilegal să construiești pe spațiile verzi dintre blocuri, amenda pentru tăierea arborilor a fost în valoare de 50 de lei pentru fiecare dintre aceștia. TVRinfo a încercat să ia legătura cu proprietarul, dar acesta nu a putut fi contactat.
  9. Primăria Capitalei a plătit 50 de milioane de euro pentru răscumpărare parcului Verdi, dar, la 5 ani distanță, nu a putut intra în posesia acestuia deoarece foștii proprietari nu au radiat ipotecile din cartea funciară, scrie HotNews într-un articol publicat luni.
  10. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni un cod galben de vijelii pentru trei județe din țară, arată o știre publicată de Protv. Au fost semnalate averse torențiale, grindină de dimensiuni mici, descărcări electrice și intensificări ale vântului.
  11. Antena 1 a publicat vineri un articol în care este prezentat raportul medico-legal cu privire la decesul tinerei Diana Maria, fata atacată și târâtă în prăpastie de către un urs pe traseul Jepii Mici. Concluziile necropsiei arată că decesul tinerei a survenit atât în urma leziunilor provocate de căderea în râpă, cât și din cauza atacului animalului.
  12. În emisiunea LIVE de la Digi24 de vineri seară, Raed Arafat a declarat, în contextul schimbărilor climatice, că ne îndreptăm către o nouă realitate – aceea a fenomenelor meteorologice extreme – și că va fi nevoie să adaptăm felul în care „trăim în natura pe care tot noi am stricat-o’’.
  13. Un nou incendiu de proporții a avut loc duminică în zona retrocedată a parcului IOR. Aproximativ 700 de metri pătrați de teren au fost afectați. Pompierii au intervenit rapid pentru stingerea focului care înainta cu repeziciune către biserica Maramureșeană din parc, construită aproape integral din lemn. Locuitorii din zonă au fost sfătuiți să evite zonele afectate și să se protejeze de fumul dens; anunță atât Protv, cât și România Liberă în articolele de presă.
  14. Green Report a publicat vineri un articol în care arată că unii comercianți au început să evite ouăle marcate cu cifra 3. Schimbarea vine în urma campaniilor de educare cu privire la condițiile în care trăiesc găinile, viața lor desfășurându-se într-o baterie supraaglomerata, de dimensiunea unei foi A4. Dincolo de caracterul crud al condițiilor în care acestea trăiesc, calitatea producției ouălor este una inferioară producției „free range”. Vezi ce înseamnă cifrele marcate pe ouă, cât de nutritive sunt și cum afectează condițiile în care sunt ținute păsările comportamentele acestora accesând articolul.
  15. Multe dintre cremele pentru protecție solară din comerț conțin substanțe chimice toxice care pot afecta atât sănătatea umană, cât și mediul înconjurător. În mod paradoxal, soarele modifică aceste substanțe și le poate transforma în radicali liberi, existând astfel riscul apariției cancerului. Green Report îți pune la dispoziție rețete de creme pentru protecție solară pe care le poți face acasă și care nu sunt dăunătoare nici sănătății tale, nici mediului înconjurător.

(Credit imagine: Flickr/GT#3 – OFF Permanently, minge parasita pe lac)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri