PE indeamna petitionarii romani sa continue lupta impotriva taxei auto pentru masinile second-hand

Eurodeputatul britanic Michael Cashman (PSE), membru al Comisiei de petitii a Parlamentului European (PETI), i-a felicitat, joi, la Bucuresti, pe reprezentantii Automobil Clubului Roman (ACR) pentru ca au reusit sa oblige Guvernul Romaniei sa modifice legislatia referitoare la taxa auto pentru masinile second-hand si i-a indemnat sa continue lupta pana cand vor obtine ceea ce doresc.

Parlamentarul european a afirmat ca membrii Comisiei de petitii vor analiza elementele de noutate pe care le aduce Ordonanta de Urgenta 50/2008 emisa de Executivul de la Bucuresti si masura in care prevederile ei respecta sau nu legislatia europeana.

Aflata la Bucuresti, delegatia Comisiei PETI s-a intalnit cu reprezentanti ai ACR, precum si cu mai multi petitionari care nu sunt de acord cu OUG 50/2008, apreciind ca ea nu reprezinta un act reparatoriu, asa cum pretinde Guvernul Romaniei.

Petitionarii au sustinut ca noul act normativ incearca de fapt sa repare neajunsurile create de Guvernul Romaniei prin instituirea taxei auto obligatorii pentru achizitionarea masinilor la mana a doua, ca nu stabileste un termen limita pana la care cetatenii care au apucat sa plateasca aceasta taxa isi vor primi banii inapoi si stipuleaza ca vor beneficia de restituirea banilor doar persoanele care nu au datorii la stat.

"Noul act normativ urmareste, dupa cum sustine Guvernul, sa protejeze mediul inconjurator, dar in realitate scopul lui este crearea unei subventii pentru producatorii si distribuitorii de autoturisme noi", a afirmat presedintele Comisiei juridice a ACR, Horatiu Margoi, adaugand ca, in baza ordonantei, din sumele incasate din plata taxei se va alcatui un fond din care vor fi dati bani persoanelor care doresc sa-si caseze masinile vechi si poluante, cu conditia sa-si achizitioneze un autoturism nou.

"Una dintre realitatile vietii este aceea ca ceea ce statul ia, cu greu mai poate fi convins sa dea inapoi’, a remarcat Michael Cashman. El a subliniat ca procedura de incalcare de catre Romania a legislatiei comunitare (procedura de infringement) initiata de Comisia Europeana nu a fost oprita, ci doar suspendata temporar si ca executivul comunitar va examina daca noul act normativ emis de Guvernul Romaniei respecta sau nu prevederile legislatiei Uniunii Europene.

El a adaugat ca parlamentarii europeni vor pastra petitia deschisa si vor exercita presiuni asupra Comisiei Europene sa puna la dispozitia PE analiza referitoare la OUG 50/2008, "analiza pe care noi o vom accepta sau nu, pentru ca PE este interesat sa cunoasca pozitia petitionarilor referitoare la efectele noii legislatii".

O delegatie a Comisiei de petitii din legislativul european efectueaza o vizita in Romania, in perioada 26-27 iunie, prilej cu care s-a intalnit cu o parte din petitionari si a avut ocazia sa se informeze direct in legatura cu problemele cetatenilor. Printre problemele aduse in discutie de acestia se numara impactul negativ al proiectului de constructie a unui imobil comercial in apropierea Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din Bucuresti si discriminarea practicata la adresa IMM-urilor in ceea ce priveste conditiile de accesare a granturilor in cadrul PHARE Asistenta Tehnica.

De asemenea, deputatii europeni au avut un schimb de puncte de vedere cu parlamentarii romani din comisiile pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Deputatii europeni s-au intalnit si cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei si Ministerului Mediului, dat fiind ca multe dintre petitiile primite din Romania se refera la chestiuni ce tin de functionarea sistemului de justitie, piata interna si protectia mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri