Pe aripile vantului

text de Ilinca Teodoriu

Centrala eoliana, sperietoarea din papusoi

Turnul de fier cu o paleta uriasa deasupra i-a mirat prima data pe locuitorii de la periferia Ploiestiului. Nu stiau ce rost are si nici de ce autoritatile au adus mastodontul taman in mijlocul campului de porumb. Uimirea a fost si mai mare atunci cand elicea gigantului de fier a inceput sa se invarteasca. Dupa cateva zile s-au mai linistit, si cand au vazut ca uriasul nu reprezinta niciun pericol au inceput sa dezvolte teorii. Ba ca sus, in turn, stau sapte oameni care invartesc elicea, ba ca masinaria este folosita pentru a alunga pasarile migratoare, niciuna dintre teoriile oamenilor nu s-a apropiat insa de adevar.

Gigantul reprezenta de fapt… tehnologia viitorului in producerea de energie! Era… o centrala eoliana! Aceasta este povestea primei centrale de energie verde din Romania si s-a petrecut in urma cu aprope trei ani, la Ploiesti, in judetul Prahova. De atunci au mai aparut cativa giganti de fier prin diverse regiuni ale tarii, insa Romania este departe de statele europene care au inteles din timp cum sa-si protejeze mediul inconjurator fara a renunta la confortul secolului XXI.

Back to the future…

Principiul care sta la baza actualelor centrale eoliene a fost decoperit si folosit inca din antichitate. Prima moara de vant a aparut in secolul al II-lea i.e.n, in Persia. La patru secole distanta, morile de vant au fost introduse si in Imperiul Roman. 1.000 de ani mai tarziu, mai exact in 1274, apare prima atestare istorica a unei mori de vant in Olanda. Era folosita pentru macinarea cerealelor. In 1414, morile de vant erau folosite deja de olandezi pentru a drena canalele inundate. In doar 400 de ani, adica pana in 1850, numarul morilor de vant din Olanda a crescut spectaculos, ajungand la 9.000.

In 1888, americanul Charles F. Brush a construit in Cleveland, Ohio, prima moara de vant care producea energie electrica. O inventie de succes, care avea sa duca la aparitia, in doar 20 de ani, a 72 de astfel de centrale electrice. Cea mai inalta moara de vant masura 29 de metri, diametrul paletelor era de 23 de metri, iar capacitatea de productie nu depasea 25 de kW. Acum, diametrul poate ajunge la 124 de metri, iar capacitatea de productie ajunge si la 5.000 de kW pe ora.

Energie verde in lume

Vantul este inca un furnizor minor de electricitate pentru majoritatea tarilor, insa productia de energie eoliana a crescut de cinci ori in sapte ani. In 2005 s-a inregistrat un record mondial, cand s-a atins o productie de peste 59.000 de megawati, cu 41% mai mult comparativ cu anul 2004. Piata energiei eoliene a continuat sa creasca si pe parcursul anului 2006. Valoarea totala a echipamentelor eoliene instalate pe parcursul anului 2006 a depasit 18 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un nou record. Potrivit statisticilor Consiliului Mondial pentru Energia Eoliana (GWEC), anul trecut, capacitatea de productie de energie eoliana instalata in peste 70 de tari a fost mai mare cu aproape 32% fata de anul precedent si a ajuns la peste 74.200 de megawati.

Potrivit estimarilor, pana in 2010, productia totala de energie obtinuta din utilizarea fortei vantului va ajunge la aproape 160.000 de megawati. Statul care a investit cel mai mult in productia de energie bazata pe vant este Germania, care detine cea mai mare capacitate instalata si are o productie de peste 20.000 de megawati pe an. Locul al doilea in topul producatorilor de energie eoliana este ocupat de Spania, unde anual se realizeaza peste 11.600 de megawati. Statele Unite au o ca pacitate de productie egala cu cea a Spaniei, insa, anul trecut, SUA se pot lauda ca au instalat cea mai mare capacitate de productie de energie eoliana dintre toate statele. Pe locul patru in lume este India, cu o capacitate de peste 6.200 de megawati pe an, urmata de Danemarca, cu 3.000 de megawati anual. China investeste si ea in forta vantului, avand in prezent o capacitate de 1.300 de megawati pe an.

Specialistii considera ca potentialul tehnic mondial al energiei eoliene poate sa asigure de cinci ori mai multa energie decat se consuma acum. Acest nivel de exploatare ar necesita insa ca aproape 13% din suprafata Pamantului sa fie acoperita cu parcuri de turbine, si pe fiecare kilometru patrat ar trebui amplasate sase turbine care sa functioneze la capacitate maxima.

Romania si centralele eoliene

In Romania, energia neconventionala este inca la stadiul de experiment. Povestea energiei eoliene, la noi in tara incepe in 2004. In primavara acelui an, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a adus la Ploiesti prima centrala eoliana. A comandat in strainatate cel mai nou model, complet automatizat, si a decis sa-l instaleze la cativa kilometri de Ploiesti, in parcul industrial recent deschis. Pentru ca avea o capacitate medie de 300-320 de megawati pe an, pretul centralei a fost de aproape un milion de dolari.

Mircea Cosma povesteste ca prima piedica a fost lipsa studiilor legate de directia si intensitatea vantului din zona respectiva. Cu ajutorul unui institut german a calculat si a demonstrat ca, la inaltimea centralei, de peste 55 de metri, vantul va aduce amortizarea investitiei in 25 de ani. In aprilie, centrala a fost instalata si conectata la sistemul energetic national. "Nu multi au inteles atunci ce inseama aceasta investitie. Au aparut tot felul de ipoteze ca am angajat oameni care sa invarta elicea sau ca, odata ce va functiona, nimeni nu va mai putea dormi in zona. Nu a fost asa, iar acum centrala poate asigura consumul a 300 de apartamente pe timp de un an", ne-a declarat Mircea Cosma. Centrala functioneaza non-stop si produce, in medie, aproximativ 350 de megawati pe an. "Intretinerea nu este deloc complicata. Totul este computerizat. Cand am cumparat centrala, am primit un cod de la compania producatoare si, datorita acestuia, eoliana este monitorizata permanent si de fabricanti. Toti parametrii sunt inregistrati automat in calculatorul propriu si, zilnic, vine un electrician sa verifice care este viteaza vantului, productia si sa asigure celelalte servicii necesare. In doi ani nu a fost nevoie decat sa-i schimbam o data uleiul", ne-a mai spus Mircea Cosma.

Se muta centrala

De aproape un an, Mircea Cosma a devenit proprietarul centralei. Compania la care este actionar a rascumparat-o de la Consiliul Judetean, si planurile s-au schimbat. In curand, centrala va fi mutata din Prahova la Tulcea, unde va fi infiintat un parc eolian. "Şi-a indeplinit rolul de pionier. La vantul de aici, investitia se recupereaza in 25 de ani. Pe energia vanduta in contul Protocolului de la Kyoto primim aproximativ 45.000 de euro pe an. La acesti bani se adauga alti 10.000- 15.000 de euro, primiti de la autoritati din amenzile aplicate marilor poluatori.

Deci, anual, intra in firma peste 50.000 de euro din energia produsa de centrala. Intretinerea ei ne costa anual aproximativ 4.800 de euro. Daca o mutam la Topolov, in Dobrogea, unde vantul bate cu o intensitate mult mai mare, atunci castigurile noastre se vor tripla", apreciaza Mircea Cosma.

Pionerii vantului

Mircea Cosma nu este singurul roman care a investit in astfel de surse de energie. Din ce in ce mai multe companii sunt interesate sa investeasca in centralele eoliene. Compania de electricitate Enel a demarat primul proiect de energie eoliana in Tulcea. Valoarea totala a investitiei este de 24 de milioane de euro, iar durata lucrarilor este estimata la 3 ani.

Compania care va administra proiectul se numeste Enel Wind si va gestiona toate proiectele de energie regenerabila pe care Enel le va realiza in Romania. "In cativa ani vrem sa devenim cel mai mare producator de energie regenerabila din Romania", a declarat Bunello Botte, presedintele Enel Electrica Banat si Dobrogea. O alta companie care produce energie eoliana si are planuri mari este Pentium Satu Mare. "Am investit 300.000 de euro intr-o centrala eoliana la Tulcea, care are o putere maxima de 550 MWh.

Dupa primele cinci luni de functionare, putem spune ca ne vom recupera investitia in urmatorii trei ani", a declarat administratorul Pentium, Dan Chincea. Potrivit acestuia, compania intentioneaza sa investeasca aproximativ un milion de euro pentru achizitionarea, in luna septembrie, a unei centrale cu o putere de 1 MWh. El a adaugat ca firma vrea sa creeze in comuna Baia, din judetul Tulcea, un parc de centrale eoliene cu o putere totala de 20 MWh, investitie care s-ar putea cifra la peste 20 de milioane de euro. La randul sau, administratorul unei alte societati producatoare de energie electrica de vant, Ileximp Bistrita, a afirmat ca a instalat, la inceputul acestui an, o centrala eoliana in Pasul Tihuta. Ilies Martin, reprezentantul firmei, sustine ca respectiva centrala are o capacitate de 250 KWh si ca a fost instalata in urma unei investitii de 300.000 de euro.

Exemplul german

In timp ce Romania testeaza piata energiei eoliene, Germania, liderul mondial in domeniu, bate record dupa record. Cea mai mare turbina eoliana este in functiune langa Magdeburg, Germania, avand o putere de 4,5 MW. Dimensiunile ei sunt impresionante: o paleta are 52 de metri lungime, inaltimea turnului este de peste 120 de metri, iar greutatea totala este de aproximativ 500 de tone. Lider in productia de energie eoliana, piata germana este in continua ascensiune. Specialistii apreciaza ca si numarul persoanelor angajate in acest domeniu va inregistra o crestere spectaculoasa.

Potrivit unui studiu realizat la nivelul fortei de munca din Germania, pana in 2010 se vor crea peste 100.000 de locuri de munca in sectorul energiei eoliene, ceea ce reprezinta de doua ori mai mult fata de anul 2002.

Exista inca probleme

Potrivit companiilor specializate, pe piata romaneasca exista inca multe piedici in calea dezvoltarii sectorului energiei eoliene. Infrastructura slab dezvoltata in anumite regiuni, drumurile care nu permit transporturile agabaritice, costurile ridicate ale turbinelor noi sau sursele de finantare insuficiente sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta cei care sunt interesati sa investeasca in astfel de energii. "Romania este mult in urma statelor europene, din mai multe motive.

Unul dintre acestea este faptul ca, desi in statele europene s-au introdus programe si subventii pentru utilizarea la scara larga a energiilor neconventionale, in Romania legislatia a fost transpusa doar partial", sustine Florin Fleseriu de la compania LP Electronic. El spune ca, potivit legilor autohtone, la sistemul energetic national se pot conecta doar persoanele juridice. Din cauza faptului ca statul roman nu le acorda subventii celor care folosesc energii alternative, utilizarea unui astfel de sistem este de doua ori mai costisitoare in Romania, fata de tarile din vestul Europei.

Protestul ecologistilor

O alta problema cu care se confrunta cei care investesc in centrale eoliene este rezistenta din partea asociatiilor de protectie a mediului, care sustin ca paletele centralelor pot ucide pasarile migratoare. "Pentru a primi autorizatia a fost nevoie de aproape un an. Pe langa nenumarate avize pe care am fost obligati sa le obtinem, a fost nevoie sa platim un studiu de impact asupra regiunii in care am vrut sa amplasam prima centrala.

Mai multe organizatii nonprofit au sustinut ca vom ucide pasari din specii importante si vom afecta traseele pasarilor migratoare. Dupa un prim studiu, din care a reiesit ca nu vom afecta mediul, autoritatile ne-au acordat autorizatia. Au mai impus insa o conditie, sa monitorizam timp de un an numarul pasarilor ucise. Acum, dupa aceasta perioada, reiese foarte clar ca centralele noastre nu au omorat nicio pasare", ne-a declarat Dan Chincea, directorul companiei Pentium Satu Mare. Organzatiile nonprofit continua insa sa se impotriveasca proiectelor de parcuri eoliene in apropierea Deltei Dunarii. Reprezentantii Terra Mileniul III, WWF, ai Societatii Oritologice Romane, ai Fundatiei Eco Pontica si Greenpeace Romania sustin ca prin infiintarea unui parc eolian in judetul Constanta, in localitatea Limanu, vor fi afectate specii de pasari protejate prin lege.

Sprijin de la stat, in stadiul de proiect

Potrivit reprezentantilor societatilor importatoare si distribuitoare de utilaje destinate centralelor eoliene, in toate tarile europene se acorda sprijin financiar celor care produc si utilizeaza energie verde. In Romania insa, si la acest capitol suntem la stadiul de proiect. "In prezent exista un sistem de promovare a energiei produse prin metode nepoluante. Astfel, pentru fiecare megawatt obtinut prin tehnologii curate, fiecare producator primeste de la Transelectica un certificat verde.

Acesta poate fi vandut pe bursa de energie, la OPCOM. Potrivit legislatiei in vigoare, certificatele verzi nu se pot vinde sub 24 de euro, insa un producator nu poate primi pentru un certificat mai mult de 42 de euro", ne-a declarat Alexandru Sandulescu, director general politici energetice in Ministerul Economiei si Comertului. Potrivit acestuia, autoritatile intentioneaza sa introduca un sprijin direct pentru cei care sunt interesati sa investeasca in energii alternative. "Este inca la stadiul de proiect, in discutie in cadrul unui comitet interministerial. Dorim sa introducem un sprijin pentru cei care produc energie fara sa polueze mediul. Cadrul legal va fi reglementat in Legea investitiilor", ne-a mai spus reprezentantul ministerului Economiei. Nici legislatia existenta nu este insa foarte clara. Potrivit specialistilor internationali in consultanta si certificare, in Romania, infiintarea unui parc de centrale eoliene reprezinta un proces foarte lung si complicat. "Nu se stie daca centrala este incadrata la categoria constructie sau aparatura tehnica. Nu este nici foarte clar cine sunt distribuitorii si nici nu exista o garantare foarte clara a pretului de achizitie sau a cantitatilor ce se pot tranzactiona", ne-a declarat Hans Gruben, director general al companiei Germanischer Llyod Romania. Potrivit acestuia, tara noastra are insa un potential foarte mare, in special in zona litorala si in apropierea lantului carpatic. Compania pe care o reprezinta in Romania inregistreaza succese in certificarea parcurilor eoliene atat in Germania, Marea Britanie, Danemarca si chiar si in India.

Costuri si prioritati

Reducerea poluarii si cresterea capacitatii de producere a energiei alternative pana la nivelul solicitat de Uniunea Europeana ar costa Romania aproximativ 10% din PIB. Cel putin asa apreciaza ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Pentru ca efortul bugetar ar fi foarte mare, autoritatile au decis sa finanteze aceste programe cu banii obtinuti din privatizarea unor complexe energetice traditionale.

Prin urmare, Isalnita, Turceni si Rovinari vor fi privatizate in cel mai scurt timp. Pe de alta parte, potentialul pe care-l are tara noastra este foarte mare. In urma unor harti ale vanturilor, realizate recent, s-a demonstrat ca, daca in Dobrogea s-ar instala centrale eoliene, productia obtinuta de acestea ar fi egala cu ceea ce se va produce la Centrala Nucleara de la Cernavoda, cu ambele reactoare pornite.

Energie eoliana si pentru locuinte particulare

Energia eoliana nu inseamna doar investitii de milioane de euro sau megaproiecte. Vantul poate fi folosit si pentru proiecte mici, destinate consumului casnic. Compania LP Electrics a realizat deja cateva proiecte pentru alimentarea cu energie electrica a unei case de vacanta sau a unei cabane, aflata intr-o zona fara acces la reteaua electrica. Potrivit specialistilor companiei, acest lucru se poate realiza daca se folosesc panouri fotovoltaice si generatoare eoliene.

Pentru o casa de vacanta, costurile pornesc de la aproximativ 6.000 de euro, insa variaza in functie de necesarul de energie al clientilor. In cazul in care reteaua de energie electrica se afla la o distanta mai mare de 200-300 m de casa, alimentarea cu energie alternativa devine cea mai rentabila solutie. Specialistii spun ca, pe langa faptul ca aceste sisteme asigura independenta energetica totala, aceasta este singura solutie de a obtine energie electrica gratuit. Intr-o zona unde reteaua nationala de energie electrica conventionala este la o distanta mai mare de 500-1.000 m fata de locatia unde se doreste energie electrica, amortizarea este instantanee. Un sistem de energie electrica alternativ costa mai putin decat racordarea la sistemul national. Societatile de furnizare percep tarife uriase pentru racordarea unui nou client.

"Este esential pentru orice firma sau persoana fizica ce doreste sa utilizeze energia alternativa sa estimeze corect cata energie vrea sa consume. Fiecare kilowatt-ora este esential pentru dimensionarea unui sistem. Pentru a-i ajuta pe clientii noi am dezvoltat deja aplicatii care sa permita acest calcul, astfel incat sa putem realiza sisteme energetice eoliene pentru orice cerinta a clientilor", ne-a declarat Florin Fleseriu, reprezentat al companiei LP ELECTRIC. Aceasta idee are deja adepti. In Moldova, chiar o manastire are electricitate produsa cu ajutorul vantului. Sistemul instalat la manastirea de la Vatra Dornei are o configuratie electrica ce permite obtinerea a minimum 4 MWh pe zi. Manastirea este situata la o altitudine de 1.700 de metri si la o distanta de 40 de kilometri de Vatra Dornei. In zilele fara vant, energia electrica este asigurata de un sistem de acumulatori.

Obligatiile Romaniei

In prezent, cea mai mare parte din productia de energie electrica a Romaniei continua sa se obtina in termocentrale. Acestea asigura peste 61% din totalul productiei necesare. Sunt urmate de hidrocentrale, cu aproape 29% din productie. Sectorul hidro asigura astfel si cea mai mare parte a energiei regenerabile obtinute la noi in tara. Pana in 2010 insa, energia verde trebuie sa ajunga la un procent de 33% din consum.

Romania are o strategie de valorificare a resurselor regenerabile, aprobata prin hotarare de guvern in 2003. Sistemul romanesc de promovare a acestor energii consta in combinarea cotelor obligatorii si a certificatelor verzi. Acest sistem vizeaza energia electrica produsa cu ajutorul vantului, a soarelui sau a apei, precum si pe cea produsa in centrale hidroelectrice cu o putere instalata mai mica sau egala cu 10 MW. Furnizorii cum para unele cote obligatorii de energie electrica produsa de aceste surse in vederea vanzarii catre consumatorii deserviti. Cei care produc energie verde o pot vinde pe piata de energie electrica la pretul pietei. Certificatul verde are teoretic valabilitate nelimitata si se poate tranzactiona distinct de energia electrica asociata acestuia pe o piata speciala.

Din 2005 si pana in 2010, inclusiv, sunt stabilite prin lege cotele obligatorii de energie alternativa pe care furnizorii trebuie sa le livreze consumatorilor deserviti. Furnizorii de energie electrica demonstreaza indeplinirea cotelor prin numarul de certificate verzi, achizitionate, care trebuie sa fie egale cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie furnizata consumatorilor. Pentru neindeplinirea cotei, fur nizorii platesc contravaloarea certificatelor neachizitionate la valoarea maxima de tranzactionare, stabilita de ANRE

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri