Pe 21 august, ritmul de consum de resurse al omenirii va depasi “bugetul” ecologic alocat de natura pentru anul acesta, potrivit organizatiei de cercetare Global Footprint Network.
Organizatia a calculat disponibilul de resurse sub forma biocapacitatii – cantitatea de resurse generata de planeta in fiecare an. Aceasta cantitate a fost apoi comparata cu cererea populatiei – cantitatea de resurse naturale necesara pentru a produce tot ce consuma oamenii si pentru a absorbi emisiile de dioxid de carbon.
Comparand cele doua cifre, Global Footprint Network a descoperit ca pe 21 august omenirea isi va fi epuizat resursele alocate de natura pentru anul 2010. Astfel, pana la sfarsitul anului ne vom satisface nevoia de resurse consumand in exces rezerve si acumuland gaze cu efect de sera in atmosfera.
“Daca iti consumi tot bgetul pe un an in doar noua luni, vei fi probabil foarte ingrijorat. Situatia este similara cand vine vorba despre bugetul ecologic. Schimbarile climatice, pierderea biodiversitatii, defrisarile si lipsa apei si a alimentelor sunt semne ca nu ne mai putem finanta consumul pe credit”, a declarat presedintele Global Footprint Network, Mathis Wackernagel.
De-a lungul istoriei, omenirea a reusit sa traiasca doar din “dobanda” naturii, consumand resurse si producand emisii de dioxid de carbon intr-un ritm mai scazut decat le producea si le absorbea natura anual.
Insa acum 30 de ani acest echilibru a fost rupt, iar natura nu a mai putut tine pasul cu ritmul in care a crescut cererea de resurse a omenirii. Anual, golul dintre consumul uman si productia naturii s-a adancit tot mai mult. In prezent, natura are nevoie de un an si cinci luni pentru a produce resursele pe care oamenii le consuma intr-un an.