Doua specii extrem de rare de raci, care fac parte dintr-o grupa de raci inferiori, traiesc in baltile temporare din Harghita si reprezinta o adevarata atractie pentru cercetatorii interesati din domeniu, informeaza Agerpres.
Biologul Laszlo Demeter, lector la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, studiaza de mai mult timp cele doua specii de raci, considerate de specialisti ca fiind spectaculoase. Laszlo Demeter a explicat ca aceste specii fac parte dintr-o grupa veche de raci, care nu s-a schimbat prea mult. Racii nu au primit denumiri in limba romana, biologul harghitean folosind traducerea denumirilor din limba germana si maghiara.
Unul dintre raci este ‘racul verde’, intrucat masculul are aceasta culoare, iar celalalt – ‘racul Hanko’, dupa numele unui cunoscut zoolog maghiar. Specia din urma a fost identificata in 12 habitate din Depresiunea Ciucului si are un ciclu de viata de aproximativ o luna. Racul verde este mai frecvent, fiind cunoscut in aproximativ 60 de habitate, iar ciclul lui de viata este de doua luni. In fiecare primavara ouale eclozeaza in baltile temporare si racii traiesc pana depun ouale, dupa care mor.
‘Ouale rezista la temperaturi extreme, fie ca este foarte cald, fie foarte frig. In plus, ele nu eclozeaza dupa trecerea primaverii, chiar daca balta se reumple cu apa, deoarece au un mecanism prin care stiu sa eclozeze doar in primavara viitoare’ – a explicat Laszlo Demeter. Biologul harghitean considera ca aceste fosile vii ar putea deveni de interes turistic, asa cum se intampla in Austria sau in SUA.
‘Speciile acestei grupe de raci sunt spectaculoase si, practic, sunt similare celor care au trait in paleozoic. In SUA ouale unor specii mai comune sunt vandute si sunt crescute de acvaristi’ – a precizat biologul harghitean. Grupa din care fac parte racii care traiesc in Harghita contine 65 de specii in Europa iar in Romania traiesc cele mai multe specii de pe teritoriul Uniunii Europene, adica 26.
Foto: www.pescuit-sportiv.ro