Doar cladiri cu certificat de eficienta energetica in Romania din 2010

De la 1 ianuarie 2010, nicio vanzare, inchiriere sau constructie a vreunui imobil nu va mai putea avea loc fara un certificat de performanta energetica, document care sa ateste nivelul de eficienta energetica al respectivului imobil. Cu toate acestea, in Romania nu exista o legislatie coerenta pentru implementarea acestei directive UE, lipsind masurile de imbunatatire a eficientei energetice pe scara larga, un sistem de audit energetic certificat si o baza de date care sa cuprinda certificatele eliberate.

O alta problema majora este posibilitatea blocarii pietei imobiliare la inceputul anului 2010, din cauza faptului ca tranzactiile vor trebui amanate pana la obtinerea CPE (certificatul de performanta energetica).

Imobilele cu o performanta energetica ridicata, bine izolate si cu o tamplarie care reduce pierderile de caldura, vor putea fi vandute la preturi mai mari decat cele mai putin eficiente energetic.

“Nu va fi simtit un impact imediat pe piata imobiliara, dar in timp estimez ca diferenta de pret intre un imobil eficient energetic si unul ineficient va fi in jur de 10%”, a declarat Florin Popovici, prim-vicepresedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, prezent la a treia conferinta nationala a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Pentru o mai buna transparenta in legatura cu CPE, organizatorii conferintei sustin ca ar trebui creata o baza de date cu imobilele care au primit certificate si performantele lor energetice.

“Fiecare proprietar va trebui sa obtina acest certificat, dar nu putem sa dam certificate pe banda rulanta, la fel pentru toate apartamentele dintr-un bloc, pentru ca astfel pierd cei care investesc in apartamente si castiga cei care nu fac imbunatatiri”, a declarat pentru Green Report Emilia Cerna Mladin, profesor in cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, membru al AAEC.

Prezent la aceeasi conferinta, Gheorghe Popescu, director in cadrul ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, a declarat ca prioritatea Romaniei este aducerea fondului locativ realizat inainte de 1989 la standarde de eficienta energetica europene. El a adus in discutie programul de reabilitare termica a locuintelor, de care vor beneficia aproape 300 de blocuri pana la sfarsitul anului.

A treia conferinta nationala a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri se desfasoara intre 22 si 23 octombrie la Palatul Parlamentului. Tema din acest an este capacitatea Romaniei de a raspunde cerintelor UE referitoare la performanta energetica a caldirilor.

Text: Carmen Albisteanu / Green Report
Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri