In momentul de fata, numarul alimentelor a ajuns la 449. Si numarul operatorilor economici traditionali s-a majorat, ajungand la 89
Numarul produselor traditionale atestate a crescut in anul 2009 cu 37,7% fata de anul precedent, la 449, iar numarul operatorilor economici traditionali s-a majorat de la 89, in 2008, la 115, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Comparativ, in anul 2008, au fost atestate 326 de alimente ca produse traditionale si s-au inregistrat 89 operatori economici.
Ponderea cea mai mare o au produsele lactate
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, anul trecut au fost atestate produse din mai multe domenii: lapte si produse din lapte, carne, peste, paine si produse din morarit si panificatie, conserve din fructe si legume, uleiuri vegetale, precum si din segmentul de bauturi alcoolice.
"Ponderea cea mai mare o au produsele lactate, urmate apoi de produsele din carne si produsele de morarit si panificatie", se arata in datele emise de Ministerul Agriculturii, informeaza NewsIn.
Procedura de atestare
Potrivit legislatiei in vigoare, pentru a fi considerat traditional, produsul trebuie sa fie fabricat din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare care reflecta un tip traditional de productie si/sau de prelucrare. Pentru a fi atestat ca produs traditional, acesta trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini care contine cel putin numele sau, descrierea metodei de productie (inclusiv a naturii si caracteristicilor materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de preparare a produsului) cu referire la traditionalitatea acesteia si elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional (sa fie fabricat din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare care reflecta un tip traditional de productie si/sau de prelucrare).
Caietul mai trebuie sa contina si descrierea caracteristicilor produsului (prin indicarea principalelor sale proprietati fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice) care se raporteaza la traditionalitate.
Solicitarea operatorilor economici privind atestarea si inscrierea produselor traditionale in Registrul de atestare produse traditionale este voluntara.
Acestia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", pentru investitii in modernizarea si dotarea unitatilor de productie.
Ministerul Agriculturii a elaborat, inca din 2005, o lista cu produse traditionale romanesti. Pe aceasta lista se gaseste o gama larga de produse, de la branza de burduf de Bobalna, cas afumat sau jambon de Bucovina, salam de casa Tarnavioara, pastrama de oaie, carnatii de Plescoi, prescuri, branza de Moeciu, la horinca de Maramures.