Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curierul National: Noua Zeelanda – o imbinare neobisnuita de munti inzapeziti, plaje luxuriante, flora si fauna

Situata in Oceanul Pacific, despartita de Australia la Nord-Vest de Marea Tasmaniei (cca. 2.000 km distanta). Aceasta are ca vecini Noua Caledonie, Fiji sau Tonga. Teritoriul, locuit in urma cu secole de polinezieni, a fost descoperit de navigatorul olandez Abel Tasman in 1642. La momentul respectiv, insulele erau populate de civilizatia Maoreza, iar in 1840 au intrat sub suveranitate britanica.

Noua Zeelanda este formata din doua insule mari si alte insule mici din sud-vestul Oceanului Pacific, fiind izolata, ea a fost recent descoperita de economie si industrie, cea mai importanta parte a activitatii populatiei desfasurandu-se in domeniul agriculturii, cu accent pe cresterea animalelor. De altfel, o perioada lunga de timp rolul economic al Noii Zeelande a fost de a aproviziona piata britanica, exportand lapte si produse lactate, carne, lana.

O tara de vizitat oricand in timpul anului

Clima Noii Zeelande sprijina turismul, fiind una specifica zonei temperat-oceanice cu valori minime, inregistrate de-a lungul timpului -11 grade Celsius, fapt care necesita ca, vara, casele sa foloseasca incalzire. Aceste temperaturi sunt extremele, in mod normal pe timpul iernii temperatura nu coboara sub zero grade, decat noaptea.

Totusi caderile de zapada sunt foarte rare iarna. In ceea ce priveste vegetatia, aceasta se prezinta prin elemente ale padurilor temperate, dar si subtropicale. Locuitorii tarii se bucura de un numar semnificativ de specii de ferigi, de aproximativ 400 tipuri, dintre care cea mai neobisnuita este feriga argintie de culoare alb-stralucitor. Vegetatia bogata a fost valorizata, la momentul actual exista nu mai putin de 14 parcuri naturale de o frumusete deosebita.

Wellington – orasul cafenelelor

Sunt de vizitat atat orasele principale ale tarii, cat si insulele: de Sud, de Nord, Chatham, Bounty, Rakiura, Antipode, Auckland sau Campbell. O atentie deosebita este acordata orasului Wellington, acesta fiind capitala cu cea mai mare populatie din Oceania. Capitala este situata in partea de Sud a Insulei de Nord, ceea ce corespunde centrului geografic al tarii. Caracteristica orasului este o cultura foarte dezvoltata a cafenelelor, turistul amator de bauturi pe baza de cofeina si nu numai se va bucura de numeroasele localuri, de altfel, Wellington detine mai multe cafenele pe cap de locuitor decat New York-ul.

Atractia principala a turistului venit in insule este pentru cultura Maori, ale carei elemente se pot regasi in numeroasele atractii turistice. Astfel, exista o serie de muzee interesante si institutii culturale, precum Te Papa Tongarewa (Muzeul Noii Zeelande), Muzeul orasului Wellington, Muzeul Katherine Mansfield, Colonial Cottage, Muzeul de Cricket din Noua Zeelanda, Cable Car Museum, Catedrala veche St. Paul si Galeria de Arta a Orasului Wellington. Tot aici turistul poate gasi cea mai mare cladire din lemn din emisfera sudica, in Sciacca.

Nu este de neglijat nici Auckland. Cu peste 1.2 milioane de locuitori, acesta este cel mai mare oras din Noua Zeelanda. Si acest oras este in felul sau inedit, fiind unul dintre putinele orase din lume cu porturi pe doua corpuri de apa separate. La acestea se adauga faptul ca partea centrala a orasului sta pe un istm subtire intre Portul Manukau pe Marea Tasmana si Portul Waitemata pe Oceanul Pacific.

Queenstown – orasul sporturilor de iarna si al restaurantelor

Turistul care admira privelistile grandioase ar trebui sa introduca in traseul sau Queenstown. Acesta este un oras construit in jurul unui intrand in Lacul Wakatipu, ce ofera privelisti spectaculoase asupra formatiunilor muntoase invecinate. Aici amatorii de sporturi extreme se pot bucura de activitati ca bungy jumping, mountain biking, ski, river surfing, sky diving, mountain biking, paragliding, tramping. Pentru cei care sunt pasionati de sporturile de iarna este recomandat Muntele Ruapehu, cu cele patru partii ale sale, Cardrona Alpine Resort, Coronet Peak, The Remarkables si Treble Cone. La aceste atractii se adauga si faptul ca Queenstown este unul dintre centrele gastronomiei neozeelandeze, dar si faptul ca aici exista cea mai sudica regiune viticola din lume, ale carei soiuri de Pinot Noir au fost apreciate la nivel international.

Rugby-ul – sportul legat de identitatea nationala

Locuitorii Noii Zeelande pun mare importanta pe sporturi, dintre acestea cel mai important fiind rugby-ul. Echipa nationala, All Blacks, este cea mai buna dintre cele existente la nivelul tarii. La inceputul fiecarui meci international, echipa efectueaza un dans numit Haka, un dans razboinic traditional maori. Alte sporturi cu rol semnificativ sunt: cricket, baschet, fotbal, netball.

OFERTE

Pentru a ajunge in Noua Zeelanda trebuie sa achitati suma de 1.155 de euro pentru un drum dus-intors cu avionul pe ruta Bucuresti – Wellington. In ceea ce priveste cazarea in Auckland puteti sa achitati o suma pornid de la 36 de euro pe noapte pentru o persoana la un hotel de 4 stele.
Daca doriti sa va cazati in Wellington, preturile pornesc de la 150 de euro pentru 3 nopti in cadrul unui hotel de 1 stea pentru 1 persoana si poate ajunge la 543 de euro la hotel de 4 stele tot pentru 3 nopti.

spot_img

Ultimele știri