Aceasta zona este cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene
In ciuda faptului ca tara noastra este deficitara cand vine vorba de infrastructura, nu putem nega faptul ca Romania este o tara frumoasa care merita descoperita. Delta Dunarii este unul dintre locurile frumoase de care noi, romanii, ne putem bucura. Este drept ca trebuie sa te feresti de tantari, dar peisajele de aici te fac sa nu regreti ca ai ales sa-ti petreci cateva zile in aceasta zona. Delta Dunarii este un tinut exotic cu peste 1.200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata gama ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de circa 100 de specii, din care heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar). Delta Dunarii, aflata in mare parte in Dobrogea, Romania, si partial in Ucraina, este cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene. Delta Dunarii a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991 ca rezervatie a biosferei.
Bogata vegetatie ocupa 78% din suprafata Deltei
Vegetatia deltei este reprezentata in mare parte de o vegetatie specifica mlastinilor (stuful, papura, rogozul, in amestec cu salcia pitica) si ocupa 78% din totalul suprafetei. Zavoaiele ocupa 6% din suprafata deltei, fiind paduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile de apa sunt acoperite de o vegetatie acvatica si plutitoare, ocupand 2% din suprafata deltei. De asemenea, exista paduri pe campurile Letea si Caraorman si sunt alcatuite din stejar brumariu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurator, ulm, plante agatatoare.
Cum ajungeti ?
Daca vreti sa ajungeti in delta si folositi automobilul si plecati din Bucuresti puteti alege ruta (de 270 km): Bucuresti – Slobozia (AUTOSTRADA SOARELUI – 100 km) A2 – Tulcea ; sau ruta a doua tot de 270 km: Bucuresti (DN2) – Urziceni (57 km)- Slobozia (121 km) – Harsova (DN22A) – Tulcea.
In cazul in care plecati din Constanta aveti varianta Constanta – Tulcea DN 22 (E87) – 179 km – din Galati – trecere bac Galati peste Dunare – I.C. Bratianu – Garvan (DN 22E) – Tulcea (DN 22 (E87)) – 89 km. Iar daca plecati din Braila aveti ruta pe care veti trece cu bacul Smardan – Macin DN 22 (E87) – Tulcea – 92 km. De asemenea, exista si posibilitatea sa folositi microbuze sau autocare. In acelasi timp puteti folosi si avionul, deoarece exista Aeroportul Delta Dunarii – Tulcea si Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, iar catre acestea exista zboruri regulate.
Plimbari pe Dunare
Daca doresti sa te plimbi pe canalele Dunarii si sa ai parte de partide de pescuit, fotosafari, birdwatching, atunci compania Future Real Estate ofera posibilitatea de a vizita frumusetile acesteia, de a trai doar si pentru cateva zile in inima acesteia, de a intra in contact direct cu traditiile si modul de viata al localnicilor, cu bucataria deltaica atat de apreciata prin varietatea si delicatesele sale, si nu in ultimul rand de a descoperi tainele pescuitului alaturi de profesionisti in domeniu. Punctul de plecare spre aceasta lume mirifica este reprezentat de comuna Mahmudia, situata in partea de vest a orasului Tulcea, considerata poarta de intrare in Delta Dunarii.
Astfel Future Real Estate ofera doua pachete turistice ce pornesc de la 100 de euro/zi si 15 euro/persoana masa de pranz/cina. Pe tot parcursul acestor calatorii veti fi insotiti de un sofer ghid si vi se pune la dispozitie echipamentul de pescuit. Pontoanele cu care se vor realiza aceste plimbari ofera confortul necesar si siguranta maxima, acestea fiind dotate cu veste si colaci de salvare.
Delta Dunarii se incadreaza in spatiul cu climat temperat, semiarid specific stepelor pontice. Spatiile acvatice plane si foarte intinse, acoperite in diferite grade cu vegetatie, intrerupte de insulele nisipoase ale campurilor marine, alcatuiesc o suprafata activa specifica deltei si lagunelor adiacente, cu totul diferita de cea a stepelor pontice.
Locul unde vin milioane de pasari din diferite colturi ale Pamantului
Fauna Deltei Dunarii contine mai mult de 320 de specii de pasari si 45 de specii de peste de apa dulce in numeroasele sale lacuri si japse. Acesta este locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale Pamantului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterana) vin sa se cuibareasca.
Sugestii pentru calatorie
* Centre de informare si documentare se afla in localitatile Crisan si Uzlina.
* Nu omiteti din bagajele dumneavoastra: cizme de cauciuc, palarie si manta impermeabile, haine calduroase, patura (toamna), panza si tifon pentru polog, lanterna, binoclu, briceag, trusa medicala, tacamuri usoare, usturoi, piper, otet, zahar, biscuiti, ceai, lamai, gem, apa minerala.
*Nu incercati sa petreceti noaptea sub cerul liber mai cu seama in lunile mai – iunie cand tantarii sunt in plina activitate.
*Nu beti apa din Dunare; in cazuri extreme, decantati si fierbeti apa.
In ceea ce priveste cazarile in delta exista suficiente oferte, deoarece in Tulcea, Sulina, Sfantu Gheorghe, Jurilovca, Mahmudia, Uzlina exista peste 1.000 de locuri de cazare. In acelasi timp puteti gasi locuri si in campingurile din Maliuc, Crisan, Murighiol. Se pot inchiria spatii de cazare in gospodariile pescarilor din Murighiol, Dunavatu, Crisan, Mila 23, Sf. Gheorghe. Pretul unui pachet de 2 nopti, 3 zile pentru o persoana pornesc de la 550 de lei si poate ajunge la 1.350 de lei pentru 6 nopti, toate acestea in cadrul unei demipensiuni de 4 stele.