Curierul National: CEZ imprumuta peste 262 de milioane euro pentru proiectul eolian Fantanele

Grupul ceh CEZ a luat un imprumut de 262,35 milioane euro, pe 15 ani, sustinut de mai multe banci europene, pentru finantarea proiectului eolian de la Fantanele, din judetul Constanta, costul total al proiectului fiind estimat la 1,1 miliarde euro. Bancile care au acordat creditul sunt Bayerische Landesbank (Germania), BNP Paribas (Franta), Ceskoslovenská obchodní banka (Cehia) si KBC Deutschland (divizia germana a grupului belgian KBC), transmite Mediafax.

Banii vor fi utilizati pentru finantarea contractelor cu furnizorii germani de tehnologie pentru proiectul eolian Fantanele, care va avea o putere instalata de 347,5 MW in turbine eoliene. Imprumutul este garantat de agentia germana pentru exporturi Hermes. BEI anunta luna trecuta ca ar putea acorda 200 de milioane euro credit pentru acelasi proiect Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a anuntat, in luna iunie, ca ar putea acorda CEZ un credit de 200 milioane euro pentru finantarea aceluiasi proiect.

CEZ a preluat, in ultima parte a lunii august din 2008, de la firma Continental Wind Partners, doua proiecte de energie eoliana situate la nord de Constanta, langa localitatile Fantanele si Cogealac, care vor avea o capacitate totala de 600 MW. Potrivit grupului ceh, costurile pentru finalizarea investitiei se vor ridica la 1,1 miliarde euro. Cele doua proiecte vor forma cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, avand o capacitate aproximativ dubla fata de cel mai mare proiect eolian existent si aproape tripla fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent pe continent.

Grupul ceh va inaugura luna aceasta prima turbina a parcului eolian de 600 MW, din Constanta CEZ anunta luna trecuta ca va inaugura luna aceasta prima turbina, a declarat managerul de proiect al parcului din Fantanele al CEZ Romania, Ondrej Safar. "Cand acest proiect va fi finalizat, CEZ va avea in Romania o cota de 10% in energia regenerabila. In iulie, vom avea deja prima turbina instalata din acest proiect. De asemenea, la inceputul anului viitor, cand prima etapa va fi gata, vom avea primul MWh livrat in sistem", a precizat Ondrej Safar.

Potrivit acestuia, suprafata pe care se intinde proiectul este de 600 de hectare. Terenul este inchiriat de la localnici pe o perioada de 20-25 de ani, carora le va plati anual o suma pe care nu au facut-o publica. Reprezentantii CEZ Romania mai spuneau ca in aceasta luna va fi desemnat castigatorul pentru furnizarea celor 101 turbine, ce vor fi montate in a doua etapa.

Oxford Sustainable Group, interesat de proiecte de energie regenerabila in Romania

Oxford Sustainable Group (OSG) intentioneaza sa se implice in proiecte de energie regenerabila in Romania in valoare de aproape un miliard de euro, prin intermediul unui fond inchis de investitii, a declarat directorul general executiv al grupului, Hadley Barrett.
 
"Noile proiecte, care vor fi incepute in ianuarie 2010, includ vant, biomasa si energie solara. Estimam ca acest fond se va implica in proiecte de aproape un miliard de euro valoare, pe langa investitiile in energie regenerabila aflate in dezvoltare in regiune, de aproximativ 1,5 miliarde de euro", a afirmat Barrett. OREF 9 are in plan, in Romania, constructia unui parc eolian de 450 MW si a unei unitati de productie a energiei din biomasa de 10 MW, potrivit datelor companiei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri