Curierul National: CE: Investitiile anuale in energii regenerabile trebuie triplate

Consiliul Uniunii Europene Transport, Telecomunicatii, Energie – Sectiunea Energie a adoptat, in reuniunea desfasurata la 12 martie a.c., concluziile Consiliului UE privind Comunicarea Comisiei "Investitii in dezvoltarea de tehnologii cu emisii reduse de carbon (Planul SET)", hotarand ca, in urmatorii 10 ani, vor fi necesare investitii aditionale de 50 de miliarde euro in cercetarea si dezvoltarea de tehnologii energetice cu emisii scazute de carbon. Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Afaceri Externe (DAE), acest lucru inseamna o triplare a investitiilor anuale din UE, de la 3 la 8 miliarde de euro.

In cadrul Planului SET, Comisia Europeana a prezentat initiative in sase arii cu potential la nivel UE pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, printre care cea privind energia eoliana si cea referitoare la energia solara.

Astfel, Initiativa europeana privind energia eoliana isi propune reducerea costurilor de producere a energiei si realizarea interconectarilor necesare la nivel european, ceea ce ar presupune un efort financiar, atat din surse publice, cat si private, de aproximativ 6 miliarde de euro in urmatorii 10 ani. Principalul obiectiv ar fi realizarea unui sector al energiei eoliene mult mai competitiv, capabil sa contribuie cu pana la 20% din energia electrica a UE pana in 2020. Prin implementarea acestei initiative industriale, ar putea fi create, la nivel european, peste 250.000 de locuri de munca.

In ceea ce priveste Initiativa europeana privind energia solara, aceasta isi propune sa finanteze un program pe termen lung de cercetare avansata a conceptelor si sistemelor de energie fotovoltaica, precum si constructia a 5 fabrici-pilot pentru productia automata in masa a acestei energii. Investitiile estimate se ridica, pentru urmatorii 10 ani, la aproximativ 16 miliarde de euro. Rezultatele ar fi acoperirea a aproximativ 15% din energia electrica a UE din surse solare, precum si crearea a aproximativ 200.000 de noi locuri de munca la nivel european.

SunE: 20% din bugetul pe energie ar trebui alocat sectorului de energii regenerabile

SunE, organizatia patronala autonoma care reuneste 30 de companii romanesti a caror activitate este legata de sectorul energiilor regenerabile si al activitatilor conexe acestuia, a estimat ieri, intr-o conferinta de presa, ca din bugetul alocat pentru anul 2010 energiei nationale, 20% ar trebui sa ajunga in sectorul energiei regenerabile.

"Banii pe care statul roman ar trebui sa-i aloce producatorilor de energie regenerabila ar trebui pusi intr-un cos comun de Ministerul Economiei, Ministerul Constructiilor, Ministerul Mediului, dar si din partea Agriculturii si Internelor, prin administratiile locale", a declarat Manuela Draghicescu, director executiv al SunE, amintind ca Romania s-a angajat fata de UE ca, pana in 2020, 24% din necesarul de energie la nivel national sa fie furnizat de energia regenerabila.

"Noi avem propuneri legislative concrete, verificate deja in tari cu traditie in domeniul Surse Regenerabile de Energie (SRE)", a mai spus Draghicescu.
Una dintre cele mai importante masuri ar fi ca legislatia sa stipuleze costul de rascumparare a energiei regenerabile produse la nivel casnic (tarif care sa fie de 0.5 euro/KWh, nu 0,25 euro/KWh, varianta bazata pe certificatele verzi) si sa delimiteze producatorii casnici de cei mici si de marii producatori. "Pentru sistemele fotovoltaice ar trebui luat ca standard un termen de cel putin 25 de ani de garantie, cu o functionare in acest timp la un randament de 80 de procente", mai noteaza reprezentantii SunE, sustinand ca, in aceste conditii "o casa locuita de o familie medie si-ar putea acoperi consumul de energie la nivel anual, cu un cost de aproximativ de 11.000 de euro".

7 mld. euro pentru fisiunea nucleara

Initiativa privind fisiunea nucleara sustenabila se concentreaza pe dezvoltarea unei noi generatii de reactoare nucleare – reactorul de Generatie IV, care genereaza reziduuri mult reduse si este in acelasi timp mai sigur si mai eficient. Acest program necesita o investitie de aproximativ 7 miliarde de euro in urmatorii 10 ani.

spot_img

Ultimele știri