Comisia Europeana (CE) a adoptat doua rapoarte care arata ca directiva europeana privind deseurile este implementata superficial in numeroase state membre ale Uniunii Europene si a cerut ca tarile UE sa ia masuri noi pentru atingerea standardelor comunitare in acest domeniu.
"Implementarea adecvata a legislatiei privind deseurile este vitala pentru protectia mediului si a sanatatii noastre. Adoptarea unei legislatii doar la nivel declarativ nu este suficienta. Normele trebuie sa functioneze in practica. Din pacate, nu este acordata o importanta suficienta aplicarii legislatiei referitoare la deseuri. Comisia primeste cu regularitate plangeri de la cetateni si de la Parlamentul European despre managementul incorect al deseurilor", a declarat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.
El a adaugat, ca statele membre trebuie sa ia in serios legislatia privind deseurile. "Trebuie sa gestionam corect deseurile pentru a ne conserva resursele, a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si a proteja sanatatea cetatenilor nostri. Comisia isi va spori eforturile pentru a ajuta statele membre in implementarea legislatiei", a mai spus Dimas.
Emisiile de CO2 ar putea fi reduse cu 30%
Potrivit Bruxelles-ului, inca exista probleme cu implementarea directivei cadru privind deseurile, a directivei privind depozitele de deseuri si a reglementarii privind transportul deseurilor. Implementata in mod corect, legislatia UE privind deseurile ar putea reduce emisiile de CO2 cu pana la 30%. Statele membre trebuie sa raporteze in mod regulat, la fiecare trei ani, despre implementarea legislatiei privind deseurile. De asemenea, acestea trebuie sa transmita anual sau o data la doi ani date despre refolosirea, reciclarea si valorificarea anumitor tipuri de deseuri.
Directorul Departamentului Gestiunea Deseurilor din Ministerul Mediului, Teodor Ognean, declara, miercuri, ca Romania pregateste revizuirea legislatiei interne privind deseurile pentru a o armoniza cu legislatia europeana in acest domeniu.
Tot miercuri, Ministerului Mediului preciza ca legislatia nationala interzice importul deseurilor din alte state in vederea eliminarii. "Pana in prezent, Romania, ca potentiala tara de destinatie, nu a primit din partea vreunei tari nicio solicitare scrisa privind transferul de deseuri pentru eliminare. Chiar in situatia in care autoritatile romane ar primi o astfel de solicitare, un asemenea acord pentru transferul de deseuri in vederea eliminarii nu va fi dat, intrucat Romania a obtinut prin Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, o perioada de tranzitie pana in 2015, perioada in care are posibilitatea sa ridice obiectii privind transferul deseurilor, inclusiv al unor deseuri valorificabile pentru care nu exista in tara facilitati pentru reciclare", a precizat ministerul intr-un comunicat postat pe site-ul sau.
Bulgaria va fi data in judecata
Comisia Europeana (CE) va deschide proces Bulgariei la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu a implementat corect legislatia UE privind gestionarea deseurilor, in sensul ca nu a realizat o retea adecvata de distrugere a deseurilor in capitala tarii pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana.