Curierul National: 500 de milioane de euro, pentru prima instalatie de captare a dioxidului de carbon

Statkraft, cea mai mare companie norvegiana din sectorul electricitatii, va construi, la o termocentrala din Romania, prima instalatie de captare a dioxidului de carbon (CO2) de pe piata locala, investitie care ar putea sa ajunga la 500 milioane de euro, informeaza Mediafax.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat, ieri, intr-o conferinta pe teme de energie si mediu, ca, prin intermediul Ambasadei Norvegiei la Bucuresti, cea mai mare companie energetica norvegiana va implementa acest proiect in Romania. Acesta nu a precizat numele companiei norvegiene.

"De la anul, Ministerul Economiei promite ca va declansa primul proiect-pilot pentru captarea dioxidului de carbon. Este o actiune intermediata de Ambasada Norvegiei, ei dau un grant de 100 milioane euro si vom veni si noi cu partea noastra. Urmeaza sa stabilim care va fi concret instalatia pe care o vom aplica", a spus Serban.

Termocentralele din Romania, pe ultima suta de metri in cursa de supravietuire

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei a mai spus ca acest proiect a fost initiat de Ambasada Norvegiei, iar grantul de 100 milioane de euro ar putea fi suplimentat cu alte 100 milioane de euro. "Astfel de proiecte pot ajunge la un miliard de euro, dar noi speram sa-l aducem la 450-500 milioane de euro", a spus Tudor Serban.

Oficialul roman a afirmat ca deocamdata nu a fost selectata termocentrala din Romania care va beneficia de aceasta investitie, dar a adaugat ca toate centralele de pe piata locala, in special cele pe carbune, ar putea fi inchise pana in 2010-2012, daca nu vor fi derulate investitiile de mediu. "In ultimii patru ani niciun proiect important nu a fost inceput, ceea ce ne pune intr-o oarecare intarziere", a mai spus Serban.

Emisii de CO2 mai mari inseamna si preturi mai mari la energie

Energia s-ar putea scumpi in cazul in care Romania depaseste tinta pentru emisiile de dioxid de carbon impusa de Comisia Europeana. In scenariul optimist, cresterea ar putea fi de 5%, iar in scenariul pesimist de 10%. "Romania consuma anual 50 TWh. Facand un calcul prin impartire, rezulta ca pretul la energia electrica ar creste cu 10 euro pe MWh, ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 10%. Acesta este scenariul pesimist, iar intr-unul realist majorarea pretului la energie ar fi de 5%", a declarat, saptamana trecuta, Ionut Purica, expert in energie si mediu in cadrul Academiei Romane, citat de site-ul EurActiv.ro.

In conditiile in care pretul pentru emisiile de carbon este cuprins intre 12 si 30 euro pe tona de CO2, conform calculelor facute de Ionut Purica, la o medie de 25 euro pe tona de CO2, Romania ar trebui sa internalizeze un pret al CO2 de 500 milioane euro pentru a ajunge la pragul cerut initial de 95-100 milioane tone de CO2, de la cel aprobat de Comisia Europeana de 75-80 milioane tone CO2.

Romania a consumat anul trecut 63,7 milioane tone de CO2, in conditiile in care media anuala a numarului de certificate destinate pentru perioada 2008-2012 se ridica la 69 milioane tone dioxid de carbon.

Statkraft este o companie producatoare de energie electrica, aflata sub controlul statului norvegian. Cu o capacitate totala de productie de 44,9TWh, Statkraft era clasata la finele anului 2007, ca fiind cea de-a treia cea mai mare companie de profil din regiunea de Nord a Europei, dar si cea de-a doua ca productie de energie regenerabila din Europa, asigurand 40% din productia de energie a Norvegiei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri