Curentul: Orasele de coasta ar putea pierde 28.000 miliarde de dolari in urma topirii ghetarilor

Un studiu realizat de Fondul Mondial pentru Natura (WWF), publicat luni, preconizeaza pagube de 28.000 de miliarde de dolari in 2050, cauzate de inundatiile din peste 100 de mari orase de coasta, provocate la randul lor de topirea ghetarilor.

Responsabilul cu probleme de Clima si energie din cadrul WWF Elvetia, Ulrike Saul, a explicat ca exista posibilitatea ca nivelul marii sa creasca cu jumatate de metru in cazul in care temperatura va inregistra o crestere intre 0,5 si 2 grade pana in 2050. Un astfel de scenariu ar provoca pagube de pana la 28.000 miliarde de dolari (18.840 miliarde de euro) in cele mai importante 136 orase-port ale lumii.

Saul a insistat asupra faptului ca este mai probabil sa inregistram o crestere de 2 grade in 2050 daca politicile actuale in materie de protectie a mediului nu se modifica. Coasta nord-estica a SUA este o regiune ce va fi puternic afectata de o crestere a nivelului marii, care ar putea astfel sa se mareasca cu alti 15 centimetri fata de media la nivel mondial. Studiul mai releva faptul ca, la New York, cresterea frecventei si gravitatii furtunilor si uraganelor ar putea agrava o crestere a nivelului marii. Un uragan de categoria 4 care loveste acest oras ar putea genera pagube materiale de peste 5.000 miliarde de dolari in 2050, fata de 1.000 miliarde la ora actuala.

Organizatia estimeaza ca, pentru atingerea acestui obiectiv, tarile industrializate vor trebui sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu 40% pana in 2020 si cere, totodata, guvernelor care vor participa in decembrie, la Copenhaga, la summitul ONU privind clima, sa adopte un acord ambitios si coercitiv care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, ce expira in 2012. In timp ce marile organizatii cer mobilizarea fortelor pentru combaterea schimbarilor climatice, transmitand ca situatia se poate remedia daca se actioneaza urgent, oamenii si-ar putea pierde totusi increderea in aceste proiecte.

Aceasta, dupa ce posta electronica a uneia dintre cele mai importante organizatii climatice din Europa a ajuns pe Internet in urma unui atac cibernetic. In acele mesaje confidentiale, cercetatorii de la RealClimate evoca posibilitatea „fatidica“ a incalzirii climei cu 6 grade catre anul 2100 chiar daca normele de mediu vor fi respectate 100%. Aceasta in conditiile in care un raport al ONU invoca recent o incalzire de doar 4 grade in viitorii 100 de ani, ceea ce a generat o reala ingrijorare in lumea academica, intrucat expertii considera ca si o schimbare de plus 4 grade ar fi dramatica pentru omenire.

In acelasi timp, o crestere a temperaturii cu 6 grade s-ar inscrie intr-un scenariu de cosmar, deoarece milioane de oameni vor trebui sa-si paraseasca casele, iar productia de hrana se va diminua atat de drastic, incat va genera o situatie dramatica legata de penuria de produse alimentare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri