Curentul: Incalzirea globala, o problema intens discutata la summitul G8

A doua zi a summitului din orasul italian L’Aquila s-a desfasurat ieri, fiind continuate discutiile cu privire la o problema foarte importanta, si anume incalzirea globala. Tarile membre G8 au decis miercuri sa reduca intre 50 si 80% emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial pana in anul 2050.

De asemenea, s-a decis ca incalzirea planetei nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 grade nivelul temperaturii medii globale a epocii preindustriale. G8 recunoaste pentru prima data pragul maxim de 2 grade Celsius, aprobat de peste 100 de tari, printre care si UE. Tot pentru prima data, acest grup de state stabileste un obiectiv numai pentru tarile industrializate, care sunt considerate „poluatorii istorici“ ai atmosferei.

Masura de reducere a emisiilor toxice cu 80% nu are adeziunea unor state emergente, precum China si India, care considera ca astfel le este restrictionata dezvoltarea industriala. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, condamna insa obiectivul stabilit de liderii G8 cu privire la incalzirea climatica, considerand ca este mai importanta gasirea unei intelegeri pentru un obiectiv pe termen mediu. Acesta a subliniat ca ONU doreste ca liderii G8 sa-si asume responsabilitatea cu privire la viitorul umanitatii si sa vina cu obiective mai curajoase si ambitioase.

Pe langa problema incalzirii climatice, pe agenda de lucru s-a aflat si economia palestiniana. In acest scop, s-a ajuns la un acord cu privire la finantarea si aplicarea unui plan Marshall, care sa asigure pe viitor niveluri de venit pentru palestinieni apropiate de cele ale israelienilor. Participantii la summit sunt, de asemenea, hotarati sa gaseasca o solutie diplomatica la problema nucleara iraniana, dand termen Teheranului pana la finele lui septembrie sa raspunda ofertei privind un dialog din partea comunitatii internationale.

In ceea ce priveste liberalizarea comertului, acestia doresc sa incheie negocierile de la Doha si s-au angajat sa reziste tendintelor protectioniste si sa deschida pietele pentru schimburi si investitii. In timp ce mai marii lumii „puneau tara la cale“, sotiile lor au vizitat zonele afectate de cutremurul din 6 aprilie. De altfel, in decursul a 12 ore, in provincia italiana unde se desfasoara summitul au avut loc 4 seisme de intensitate mica.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri