Curentul: Efectul pozitiv al puturilor de carbon naturale ar putea fi anulat de agricultura intensiva

Emisiile de gaze cu efect de sera, legate de agricultura intensiva, risca sa anuleze in Europa efectul pozitiv al puturilor de carbon naturale, precum padurile si preriile, potrivit unui studiu publicat duminica.

Oceanele, padurile, preriile, turbariile sunt capabile sa stocheze o parte importanta din gazele cu efect de sera, reducand proportia de dioxid de carbon care se acumuleaza in atmosfera si contribuie la incalzirea climatica. Intre anii 2000-2005, padurile si preriile au stocat peste 300 milioane de tone de carbon pe an, ceea ce corespunde cu 19% din emisiile de CO2 legate de resursele de energie fosila (petrol, gaz, carbune).

Efectul pozitiv al puturilor de carbon este aproape anulat de alte emisii de CO2, precum oxidul de azot cauzat de ingrasaminte si de metanul emis de animale rugematoare si de turbarii. Daca ar fi luate in calcul toate gazele cu efect de sera din biosfera terestra din Europa, ar fi ca si cum puturile de carbon nu ar mai elimina din atmosfera decåt 2% din dioxidul de carbon emis de gospodarii, industrie si transport.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri