Curentul: Copenhaga si-a castigat locul de cea mai verde capitala din Europa

Grupul german Siemens a publicat primul clasament al oraselor verzi din Europa, culoare care „vine“ cel mai bine oraselor scandinave, Copenhaga ocupand primul loc la capitolul cel mai verde oras european.

Clasamentul oraselor verzi din Europa a luat in considerare obiectivele si realizarile a 30 de orase europene in domeniul mediului si al combaterii incalzirii climei. Aprecierea fiecarui oras s-a facut pe baza performantelor la 8 categorii, si anume: emisiile de CO2, energia, eficienta energetica a cladirilor, transportul, apa, calitatea aerului, deseurile si amenajarea teritoriului, ca si administrarea chestiunilor legate de mediu.

Toate orasele analizate de grupul Siemens au comunicat emisii de 5,21 de tone CO2 pe locuitor, sub media emisiilor celor 27 de tari membre ale UE, de 8,46 tone, a aratat doctorul Paul Kielstra, participant la studiu. Din acest punct de vedere, cel mai bun oras este Oslo, care nu emite decat 2,5 tone de dioxid de carbon pe locuitor si pe an.

„Practic, toate orasele au elaborat o strategie de mediu pe care au aplicat-o deja. Dar toate se confrunta cu provocari semnificative. De exemplu, sursele de energii regenerabile nu reprezinta in prezent decat 7% din aprovizionarea energetica, valoare net inferioara obiectivului de 20% stabilit de UE pentru 2020“, a precizat medicul Kielstra.

Cele mai bune scoruri le-au primit orasele scandinave, Copenhaga, primul oras verde, primind 87,31 puncte din 100, urmat de Stockholm (86,65 puncte), Oslo (83,98), Viena (83,34) si Amsterdam (83,03). Capitala daneza preconizeaza sa fie neutra in privinta carbonului in 2025. Mai slab clasate au fost orasele din Europa de Est, Kievul ocupand ultimul loc, cu 32,33 puncte.

Aceasta diferenta se datoreaza PIB-ului pe locuitor, care depaseste media in tarile scandinave, fapt ce a permis acestor state bogate sa investeasca masiv in protejarea mediului. Pe de alta parte, scorul tarilor est-europene are la baza un PIB mai scazut si o grea mostenire a trecutului, legata mai ales de dezinteresul fata de mediu. Mai mult, consumul energetic al acestor orase este ridicat, iar infrastructurile sunt invechite.

Totusi, in sectorul transporturilor publice, orasele din Europa de Est obtin un scor mai mare decat media: Kievul, desi ultimul oras din clasament, are cel mai mare numar de locuitori care utilizeaza transportul in comun pentru a merge la serviciu. In acelasi clasament, capitala Belgiei, Bruxelles, se situeaza pe locul al 9-lea, cu 78,01 puncte, inaintea Parisului (73,21 puncte), Londrei (71,56) si Madridului (67,08 puncte).

In clasamentul celor 30 de orase europene, Bucurestiul ocupa locul al 28-lea, cu 39,14 puncte, dupa Zagreb si Belgrad si inaintea Sofiei si a Kievului. Directorul Siemens a declarat ca aceste orase produc 80% din emisiile de gaze cu efect de sera si gazduiesc peste jumatate din locuitorii planetei, insa initiativa grupului nu pare fara interes, avand in vedere ca, prin portofoliul sau de mediu, Siemens este un partener ideal pentru orase in aplicarea solutiilor de infrastructuri eco-climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri