Curentul: Batalia pentru bogatiile Rosiei Montane a fost mutata pe campul Bruxelles-ului

Imensele interese economice vizavi de exploatarea resurselor aurifere de la Rosia Montana au depasit pragul national pentru a trece la un nivel superior, cel european. Daca aceasta chestiune a divizat atat clasa politica mioritica, cat si societatea civila, problema aurului de la Rosia Montana este in prezent aruncata in curtea institutiilor europene, in speranta ca acestea, in perioada de criza economica, vor fi mai sensibile la cererile formulate direct sau indirect de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care doreste sa exploateze bogatele resurse miniere din zona. Desi propune un contract de exploatare dezavantajos pentru statul roman, RMGC sustine o campanie agresiva atat in spatiul media, prin reclame agresive, cat si in cel institutional, incercand sa obtina autorizatiile necesare demararii proiectului care ar putea sa se transforme intr-o catastrofa ecologica si arheologica, avand in vedere vestigiile romane din zona.

Coloana a 5-a a intereselor RMGC

Organizatiile non-guvernamentale transformate in coloana a 5-a pentru interesele RMGC, dar si o serie de primarii locale au sustinut ieri ca Motiunea de interzicere a cianurii in minerit este o grea lovitura data dezvoltarii economice a UE si ca Parlamentul European ar trebui sa respinga acest document. Aceste actiuni vin inainte cu o zi de votarea Motiunii de interzicere a cianurii in minerit, actiune ce se va desfasura astazi in Parlamentul European. Aceste trompete ale RMGC sustin la unison, intr-un scenariu apocaliptic, ca motiunea va afecta sute de mii de locuri de munca in intreaga Europa, va condamna la moarte zeci de comunitati locale, fara nicio alta sansa de supravietuire. Totodata, aceste entitati solicita „imperativ Parlamentului European sa respinga ferm si imediat aceasta initiativa“. Ei sustin ca 95% din comunitatile locale si regionale isi doresc cu disperare acest proiect.

Presiuni in contrasens

De cealalta parte, ONG-urile care se opun acestui proiect minier au protestat pe langa Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) ca sa respinga documentatia „incompleta“ depusa de RMGC pentru obtinerea acordului de mediu, amenintand in caz contrar cu un proces. Reprezentantii ONG-urilor care militeaza pentru interzicerea proiectului minier de la Rosia Montana sustin ca documentatia depusa la MMP este „depasita“, intrucat, potrivit unei sentinte a Curtii de Apel Brasov din 2007, muntele Carnic „nu mai poate fi exploatat, deci trebuie exclus din acest proiect“.

„Avand in vedere aceasta decizie definitiva, documentatia depusa la MMP este, practic, incompleta. Astfel, ministrul ar trebui sa respinga aceasta documentatie“, sustin organizatiile non-guvernamentale. Aceleasi diferente de opinie se regasesc si in randul europarlamentarilor romani. Ziarul „Curentul“ a scris si in urma cu aproximativ doua saptamani ca unii dintre europarlamentarii romani pun interesele economice, care oricum sunt dezavantajoase pentru Romania, pe primul plan in detrimentul celor legate de mediu si de distrugerea unor vestigii ale civilizatiei daco-romane din aceasta zona.

Unul dintre cei mai vocali europarlamentari in chestiunea Rosia Montana, eurodeputata PSD Daciana Sarbu, a depus recent o declaratie in scris aferenta dezbaterii din plenul PE a intrebarii orale privind interzicerea folosirii cianurilor in minerit. In paralel, cinci eurodeputati romani de la PDL au sustinut in cadrul dezbaterii PE utilizarea cianurilor in proces de exploatare a minereurilor de la Rosia Montana.

spot_img

Ultimele știri