Curentul: Afacerea RMGC de la Rosia Montana – pe farasul Bruxelles-ului

Compania Rosia Montana Gold Corporation isi cam poate lua adio de la proiectul sau grandios de a exploata minier intreaga zona a Rosiei Montane prin metoda cianurilor, deoarece Legislativul de la Bruxelles a decis sa fie mai bine „verde“ decat „otravit“ de cianurile cu ajutorul carora compania canadiana ar fi exploatat aurul Romaniei. Desi unii politiceni de la noi din tara viseaza numai la „verzisorii“ canadienilor si la rasplatirea unora care i-au sprijinit prin campanii electorale, europarlamentarii europeni au inteles ca balanta Rosiei Montane nu poate inclina decat in interesul mediului inconjurator si al turismului ecologic. In consecinta, Parlamentul European a votat, ieri, o rezolutie in care solicita Comisiei Europene (Executivul european – n.red.) ca Uniunea Europeana sa adopte un regulament care sa interzica in statele membre tehnologiile miniere pe baza de cianuri. Rezultatul votului a fost unul zdrobitor in favoarea interzicerii acestor substante. Astfel, rezolutia PE a fost adoptata de circa 80% dintre eurodeputati, cu 488 voturi „pentru“, 48 „impotriva“ (10%), 57 de abtineri.

Recomandari negative

Potrivit acestei rezolutii, PE invita „Comisia sa initieze o interzicere totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului“.

De asemenea, documentul votat ieri sugereaza Comisei si statelor membre sa nu sprijine, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte. Rezolutia PE considera ca respectarea obiectivelor UE in conformitate cu directiva-cadru privind calitatea apei si protejarea resurselor de apa necesita interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri. In plus, Comisia este invitata sa propuna o modificare a legislatiei existente cu privire la gestionarea deseurilor din industriile extractive care sa oblige fiecare companie de exploatare sa detina o asigurare pentru a compensa eventualele daune si a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea starii ecologice si chimice initiale, in cazul producerii unui accident sau al unei functionari defectuoase, se mai precizeaza in finalul documentului PE.

Metoda extrem de periculoasa

Aceasta metoda de exploatare a aurului este considerata la ora actuala cea mai buna tehnologie disponibila pentru extragerea aurului pur din minereu. Cu toate acestea, toxicitatea extrem de ridicata a acestei metode poate avea un impact devastator si ireversibil asupra mediului si sanatatii cetatenilor in cazul in care nu sunt administrate si depozitate corespunzator sau in cazuri de accident. Unele state europene au introdus interdictii, insa tehnologia aceasta inca poate fi utilizata legal in UE si exista cateva proiecte miniere de acest fel in curs de exploatare sau planificare in intreaga Europa. Tema privind tehnologiile miniere pe baza de cianuri este direct legata si de cazul proiectului minier de la Rosia Montana.

Certificat-beton

Chiar inainte cu cateva zile de rezolutia PE, in incercarea de a mai castiga ceva simpatie din partea europarlamentarilor, compania Rosia Montana Gold Corporation a reusit sa obtina un nou certificat de urbanism din partea administratiei locale a judetului Alba. De 4.000 de pagini de data asta, in conditiile in care cel din 2004 continea circa 100 de file. Presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, a spus ca este un document „beton“, care raspunde la toate intrebarile privind protectia mediului si a patrimoniului. Dumitrel a mai declarat ca acest certificat de urbanism este cel mai complex document eliberat pana acum de autoritatile romane. Nici nu ne miram, la cat a „investit“ RMGC pentru a-l obtine.

Lobby la Bruxelles

Razboiul cianurilor i-a impartit pe trimisii nostri la Bruxelles in doua tabere: pro si contra exploatarii aurului romanesc de catre o firma straina care risca sa ne arunce si intr-o catastrofa ecologica fara precedent. Bruxelles-ul s-a transformat marti, inainte de vot, intr-un adevarat furnicar in care ai nostri eurodeputati incercau, care mai de care, sa isi pledeze cauza cat mai bine. La o prima dezbatere, organizata de eurodeputatul Cristian Preda (PPE/PDL), au participat primari ai localitatilor din zona Rosia Montana si o serie de europarlamentari romani. Eurodeputatul Traian Ungureanu (PPE/PDL) a pledat si el pentru proiectul minier de la Rosia Montana, apreciind ca „de 13 ani Muntii Apuseni sunt arestati“.

Europarlamentarul Ioan Enciu (PSD) a spus insa ca nu este convins de argumentele pro sau contra proiectului RMGC si i-a indemnat pe primarii localitatilor sa isi pledeze mai bine cauza. O a doua intalnire de factura similara a fost organizata de eurodeputatul Marian Jean Marinescu (PPE/PDL), la care au participat reprezentanti ai sindicatelor europene din minerit si experti in tehnologiile de minerit pe baza de cianuri. Din Romania a fost prezent liderul Confederatiei Sindicale Meridian, Ion Popescu. Acesta a subliniat in interventia sa ca sustine dezvoltarea durabila a sectorului minier in tara noastra.

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care a investit, pana in prezent, 400 milioane de dolari in afacerea cu aur din Romania, si-a propus sa extraga aproximativ 300 tone de aur si 1.400 tone de argint de la Rosia Montana, echivalentul a 20.000 de lingouri. Pentru tratarea aurului extras urmeaza sa fie folosita, zilnic, o cantitate de 40 tone de cianura. In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia. Dar nu numai europarlamentarii PD-L au sustinut RMGC la Bruxelles. De blestemul aurului nu a scapat, dintre europarlamentarii PNL, in speta, doamna Adina Valean, care a sustinut la inceputul acestui an, impreuna cu reprezentantii RMGC, un seminar prin care se prezentau numai avantajele economice ale acestui proiect, eveniment la care „opozantilor“ li s-a taiat microfonul.

PE cere ajutor social pentru locuitorii zonei

Contactata de ziarul „Curentul“, eurodeputata social-democrata Daciana Sarbu ne-a explicat ca votul de astazi este rezultatul constientizarii de catre PE a unei politici pe termen lung in ceea ce priveste protectia mediului. De asemenea, dansa ne-a mai precizat ca rezolutia PE privind exploatarea miniera cu ajutorul cianurilor este o victorie a familiei politice din care face parte, deoarece a trecut si un amendament prin care Legislativul european cere Comisiei oferirea unui ajutor social pentru locuitorii Rosiei Montane in cazul in care proiectul RMGC nu se va materializa.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri