Cum se adapteaza orasele europene la noile conditii de clima?

Vulnerabilitatea oraselor la impactul schimbarilor climatice trebuie sa determine autoritatile locale sa regandeasca designul si managementul urban, avertizeaza Agentia Europeana de Mediu (EEA).

In 2008 primaria din Barcelona a trebuit sa comande cantitati enorme de apa pentru a alimenta populatia, iar in 2003, valul de caldura a ucis 14.800 de oameni in Franta, 18.000 in Italia si 52.000 in total in Europa. Fenomenele meteo extreme au crescut in frecventa, iar emisiile de gaze cu efect de sera ale oraselor trebuie sa scada drastic pentru ca temperatura globala sa se stabilizeze. In plus, masurile de adaptare la noile conditii de clima trebuie puse in aplicare.

Multe orase de coasta se confrunta cu riscul de inundatii, iar expertii Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) estimeaza ca nivelul apei va creste cu 18-59 de centimetri pana in 2100. Secete si valuri de caldura se preconizeaza mai ales in sudul Europei, dar cazul Parisului demonstreaza ca si alte zone pot fi afectate.

Caracteristicile fizice si designul unui oras pot agrava efectul de insula de caldura, cauzat de diferenta dintre densitatea urbana si suprafata acoperita de vegetatie. In cazul in care administratiile locale nu actioneaza repede, implicatiile economice ale incalzirii globale vor fi majore, afectand mai ales populatia saraca.

Designul oraselor trebuie regandit in totalitate

Potrivit EEA, riscurile de sanatate pot scadea daca infrastructura esentiala de energie si transport, alaturi de sistemul de management al apei si gestionarea deseurilor sunt eficientizate. Chiar daca barierele pentru inundatii, de exemplu, sunt importante, ele sunt doar o parte din solutie, pentru ca designul oraselor trebuie regandit in totalitate.

Noile proiecte urbane trebuie desfasurate in afara zonelor de coasta, iar daca nu este posibil, exista designuri adaptate acestor regiuni, cum sunt casele plutitoare. Ventilatia pasiva sau foarte eficienta si sisteme de racire in spatiile publice, alaturi de inmultirea spatiilor verzi sunt printre ideile sugerate de EEA pentru un oras adaptat noilor conditii de clima.

Proiectele aflate in curs de implementare in Londra si Copenhaga sunt sugestive in acest sens. Strategia de adaptare la schimbarile climatice a Londrei propune marirea suprafetelor verzi pentru a pastra o temperatura acceptabila vara, managementul afluentilor fluviului Tamisa pentru a reduce riscul de inundatii, iar locuitorii capitalei britanice sunt incurajati sa scada cantitatea de apa foloisita. Noutatea pe care o aduce Copenhaga sunt parcurile de mici dimensiuni, raspandite in intreg orasul, ce ajuta la reglarea temperaturilor pe perioada verii si absorb apa de ploaie.

Uniunea Europeana lucreaza in prezent la un instrument online de management al datelor, EU Clearing House Mechanism, prin care sa distribuie informatii despre impactul incalzirii globale, despre vulnerabilitatea oraselor si cele mai bune practici de adaptare.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri