Putine plante pot creste fara pamant si poate chiar mai putine se pot dezvolta pe nimic altceva decat piatra. Printre aceste raritati se numara o specie de cactusi pe care oamenii de stiinta ii studiaza in prezent sa le afle secretul, relateaza BBC News.
Aceste plante si-au dezvoltat o relatie simbiotica cu bacteriile care descompun pietrele carora le permit sa creasca in radacinile lor, spun cercetatorii. Cactusii incorporeaza chiar aceste ganganii mancatoare de pietre in semintele lor cedandu-le mai departe generatiilor urmatoare.
„Am observat in desert ca multi cactusi individuali cresc pe pietre”, a declarat Yoav Bashan, biolog in cadrul Centrului pentru cercetari biologice din La Paz, Mexic. „Aratau bine si erau verzi in habitate in care plantele de regula nu cresc”, a mai spus acesta.
Misterul este de unde obtin aceste plante mineralele si nitrogenul necesare pentru a supravietui pentru ca acestea nu se gasesc in pietre. „Singura explicatie la care ne-am putut gandi este implicarea microorganismelor care ajuta planta sa creasca regland nitrogenul si obtinand minerale din descompunerea pietrelor”, a explicat Bashan.
De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca plantele precum acesti cactusi pot produce pamant din roca, pamant pe care alte plante il pot folosi pentru a creste. „Cactusii formeaza pamant cu o viteza foarte mare, proces care altfel ar dura milioane de ani”, a mai spus Bashan.
Foto: BBC