Razele X au dezvaluit structura unei proteine care arata modul in care miros insectele, relateaza BBC News.
Proteina, gasita in antenele moliei viermelui de matase, ajuta la detectarea feromonilor (substante chimice, biologice active secretate de insecte care influenteaza procesul de dezvoltare si comportamentul altor indivizi).
Descoperirea exacta a modului in care insectele miros aceste chimicale ar putea dezvolta noi metode de controlare a pestelor si insectelor daunatoare oamenilor. Studiul a fost efectuat de oamenii de stiinta de la Institutul de cercetare Rothamsted din Marea Britanie din cadrul Universitatii din Londra.
Imaginile obtinute cu ajutorul razelor X arata ca structura proteinei s-a schimbat cand a intrat in contact cu o molecula a feromonului moliei. Prin urmare, au concluzionat cercetatorii, complexul feromon-proteina a declansat receptorul olfactiv, sau mirosul, si implicit mecanismul care permite moliei sa proceseze mirosul pe care plantele il elimina pentru a atrage insectele.
Studiind acest mecanism, cercetatorii spera sa dezvolte mai multe metode eficiente si mai putin toxice de controlare a insectelor daunatoare.
Foto: BBC