Cronica Romana: Proiectul energie-clima a trecut de Camera Reprezentantilor

Camera Reprezentantilor americana a adoptat, la limita vineri, un vast proiect de lege de lupta contra incalzirii climatice ce prevede o reducere de emisii de gaz cu efect de sera in 2020 de 17 la suta, comparativ cu nivelul din 2005 si cu 83 la suta pana in 2050 fata de acelasi nivel.

Acest plan, care este una dintre prioritatile presedintelui Barack Obama, a fost adoptat cu o majoritate stransa, de numai 219 voturi contra 212, adica cu un singur vot in plus fata de cele 218 necesare adoptarii sale. Proiectul de lege urmeaza insa sa fie adoptat in Senat. Textul de peste 1.200 de pagini vizeaza sa reduca emisiile de CO2 creand in acelasi timp locuri de munca ecologice si diminuand dependenta fata de surse de energie straine.

Pentru aceasta, el prevede mai ales crearea unei piete de drepturi de emisii denumite “cap and trade”. In acest sistem, aceste drepturi vor fi ori vandute, ori acordate gratuit pentru industriile cele mai vulnerabile. Veniturile vor finanta productia americana de energie “curata”, “regenerabila”, respectiv solara, eoliana, geotermala etc.

Agricultura americana ar urma sa beneficieze in continuare de permise gratuite de poluare, nu insa si alte sectoare mari poluatoare: industria prelucratoare, generarea de energie electrica sau rafinariile. Planul prevede si un program de impaduriri, si reglementari referitoare la imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor ce vor fi construite in viitor, inclusiv sprijin financiar federal in acest sens.

Proiectul este o sursa mai veche de rivalitate intre partidele majore ale tarii, precedenta majoritate republicana de pana in 2006 din Congres blocand, la cererea fostului presedinte G.W. Bush, ratificarea Protocolului de la Kyoto, semnat de democratul Bill Clinton si refuzand ulterior orice discutii despre obiective cuantificabile cantitativ de reducere a emisiilor de gaze carbonice.

Votul este un succes pentru Obama, intrucat SUA se vor putea prezenta cu o baza mai serioasa de negociere in decembrie la Copenhaga, cand trebuie finalizat acordul ce va inlocui Protocolul de la Kyoto, care expira in 2009. Desi reperul SUA este anul 2005, in timp ce Protocolul de la Kyoto face referire la reducerea emisiilor poluante fata de nivelul din 1990, acceptarea de catre americani a principiului “poluatorul plateste” si a ideii de obiective cuantificate de reducere a emisiilor este un cert progres fata de “era Bush”. Cu toate acestea, ramane de gasit un compromis intre economiile majore ale lumii, (SUA, UE, China, India, Rusia) asupra nivelului final de reducere, asupra anului de reper, precum si orizontului de timp (2030 sau 2050) pana cand aceste obiective trebuie sa devina realitati.

“Acest text este un enorm proiect de lege pentru locuri de munca”, a declarat vineri Henry Waxman, unul dintre autorii textului, in fata Camerei inaintea votului. “El va promova investitia si cresterea pentru deceniile viitoare, prin crearea de locuri de munca pentru noua economie a secolului XXI”, a spus el.

Dar opozitia republicana si anumiti democrati alesi ai statelor puternic industrializate sau detinatoare de rezerve de carbune ori petrol raman ostili fata de “cap and trade”, intrucat ei se tem de o crestere a costurilor energiei.

Republicanii reproseaza, de asemenea, proiectului de lege ca nu dezvolta sectorul energiei nucleare. 44 de reprezentanti democrati au votat contra textului si numai opt republicani in favoarea lui, mentioneaza AFP.

spot_img

Ultimele știri