O planeta cu masa de cinci ori mai mare decat a lui Jupiter si cu o extraordinara viteza de rotatie in jurul stelei sale (de numai 2,5 zile), a fost descoperita de niste studenti, in cadrul unui proiect de cercetare. Respectivii studenti au testat o metoda de a investiga fluctuatiile luminii a mii de stele in baza de date OGLE, intr-un mod automatizat.
In urma observatiilor, s-a constatat ca lumina uneia dintre stele descreste in intensitate cu aproximativ 1%, intr-un interval de timp de doua ore, o data la 2,5 zile. Urmare a observatiilor facute prin intermediul ESO’s Very Large Telescope in Chile, s-a confirmat ca acest fenomen are loc datorita unei planete ce trece prin fata stelei, blocand o parte din lumina provenita de la aceasta, la intervale regulate de timp. Potrivit lui Ignas Snellen, supraveghetor al proiectului de cercetare, descoperirea a fost o surpriza deplina.
“De fapt, acest proiect a avut ca scop sa invete studentii cum sa dezvolte algoritmi de cautare. La un moment dat, au venit in biroul meu si mi-au aratat aceasta lumina curbata. Am fost complet surprins!”.
Studentii, Meta de Hoon, Remco van der Burg, si Francis Vuijsje sunt foarte entuziasmati de realizarea lor. “Este fantastic, nu pentru ca s-a descoperit o planeta, ci pentru ca s-a descoperit o planeta atat de neobisnuita precum aceasta; se dovedeste a fi prima planeta descoperita care se roteste atat de repede in jurul stelei sale, stea care este in acelasi timp cea mai fierbinte gasita, in jurul careia sa orbiteze o planeta”, spune Meta de Hoon. “Computerul a avut nevoie de mai mult de o mie de ore pentru a efectua toate calculele”, ne dezvaluie Remco.
Planetei nou descoperite i s-a dat numele OGLE2-TR-L9b. “Dar, intre noi o vom numi ReMeFra-1, dupa Remco, Meta si eu insumi”, spune Francis. Planeta a fost descoperita cercetand variatia luminii de la aproximativ 15.700 de stele, o data sau de doua ori pe noapte, timp de aproape 4 ani, intre 1997 si 2000.
Deoarece datele au fost facute publice, acestea au constituit un bun studiu de caz pentru algoritmul studentilor, care a aratat ca pentru una dintre stelele observate, OGLE-TR-L9, variatiile s-ar putea datora unui tranzit – trecerea unei planete prin fata stelei sale. “Dar, pentru a spune cu certitudine ca a fost vorba de o planeta si nu de o pitica maro sau o mica stea care sa fi cauzat variatiile luminii, a fost nevoie sa recurgem la spectroscopie (n.a. – Spectroscopia este o ramura a fizicii care se ocupa cu studiul metodelor de obtinere a spectrelor, precum si cu masurarea si interpretarea acestora), iar pentru asta, suntem bucurosi ca am putut utiliza ESO’s Very Large Telescope”, spune Snellen.
Planeta, care are masa de circa cinci ori mai mare decat a planetei Jupiter, face o rotatie completa in jurul stelei sale in aproximativ 2,5 zile terestre. Ea se afla, fata de steaua sa, la o distanta egala cu 3% din distanta Pamant-Soare, adica la doar 45.000.000 km, facand-o astfel mult mai fierbinte si mult mai mare decat planetele obisnuite.
Studiile spectroscopice ne-au aratat ca steaua este foarte fierbinte, avand o temperatura la suprafata ei de circa 7.000 grade Celsius, cam cu 1.500 grade Celsius mai mult decat temperatura suprafetei Soarelui. Este cea mai fierbinte stea descoperita si in jurul careia sa orbiteze o planeta, atat de rapida precum OGLE-TR-L9.
Metoda vitezei radiale – care a fost utilizata pentru a descoperi cele mai multe dintre planetele extrasolare – este mai putin eficienta cand vine vorba de o stea cu asemenea caracteristici. “Aceasta face ca descoperirea sa fie si mai interesanta”, concluzioneaza Snellen.