Doua ONG-uri de profil eco au lansat vineri un proiect care isi propune, printre altele, convingerea institutiilor publice de a achizitiona doar produse “verzi” si clasificarea lor in functie de risipa de utilitati.
1.000 de zile pentru a determina toate institutiile statului sa devina exemple de protejare a mediului – este pariul pe care si l-au propus cateva ONG-uri verzi care au lansat ieri Proiectul Ecologic Romanesc. Asociatia Bio – Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in parteneriat cu Comisia pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor, au inceput vineri campania “O 9 Atitudine”, prin care isi propun sa reformeze statul, astfel incat acesta sa devina un consumator responsabil, dar si sa-i educe pe romani ca sa protejeze natura si propria lor sanatate.
Pornind de la ideea ca statul nu trebuie sa ne puna taxa pe punga de hartie, ci trebuie sa fie un model, presedintele Asociatiei Bio – Romania, Marian Cioceanu, a explicat de ce acesta trebuie sa intre primul in reforma ecologica: “Cand se cumpara o masina in orice institutie publica, ar trebui sa se tina cont de noxe, nu de pret.
Iar tonele de hartie consumate in institutii ar putea salva hectare de padure”. Concret, potrivit initiatorilor, reformarea eco a statului ar trebui sa inceapa prin achizitionarea din banii publici doar a produselor asa-zise “verzi”, adica a acelora care au un impact minim asupra naturii, masurat de la faza de productie pana in cea de reciclare.
“Un produs bio ar trebui sa aiba un avantaj in fata unuia obisnuit la orice achizitie publica”, sustine Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor. O alta regula este destinata functionarilor publici, care trebuie sa adopte primii masuri de protejare a mediului, de la interzicerea totala a fumatului in institutii publice pana la tiparirea fata/verso pe hartie reciclata.
In cele 1.000 de zile in care se va desfasura Proiectul Ecologic Romanesc, initiatorii vor incerca sa masoare eficienta energetica a fiecarei institutii, de la scoli pana la ministere. “Urmarim o mai buna gestionare a banului public. Vom incepe cu publicarea primului bilant energetic, un studiu facut printre institutiile din invatamantul preuniversitar, care va urmari orice consum de utilitati, de la factura de energie electrica pana la cate becuri ecologice sunt in institutia respectiva”, ne-a explicat Sorin Mierlea.
Un alt punct din proiect este si realizarea unui clasament al tuturor produselor, in functie de gradul de poluare asupra mediului, mai precis al masurarii consumului de dioxid de carbon care se degaja de la inceputul fabricarii si pana la degradarea sa. Campania “O 9 Atitudine” a inceput vineri cu un targ de produse ecologice care este gazduit de Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”.