Ultimul transport de uraniu puternic imbogatit de origine sovietica a fost evacuat din Romania, pe calea aerului, avand ca destintatie Rusia.
Administratia americana pentru Securitate Nucleara a anuntat marti evacuarea din Romania a ultimului transport de uraniu puternic imbogatit de origine ruseasca, infomeaza Newsin, cu destinatia Rusia. Dupa discursul presedintelui Barack Obama pe tema securitatii nucleare, Romania este prima tara din care se evacueaza intregul stoc de uraniu puternic imbogatit, fiind vorba de cele 200 kg de combustibil nuclear iradiat, adica 20 kg de uraniu, de la reactorul nuclear de cercetare de la Magurele.
Combustibilul nuclear a fost transportat, in premiera, pe calea aerului, pentru fiecare 1,5 kilograme de material radioactiv fiind folosite cinci tone de diverse invelisuri. Decizia a fost luata in urma unui acord incheiat in februarie intre guvernul roman si cel al Federatiei Ruse, cheltuielile de transport, de 4,5 milioane de dolari, fiind suportate de SUA.
Dupa cum s-a precizat la acea vreme, operatiunea ar costa Romania in jur de 800.000 de dolari, suma platita rusilor pentru stocarea deseurilor in doua depozite de combustibil nuclear securizate.
„Combustibilul inalt imbogatit de la Magurele contine uraniu care este activat acum, este material radioactiv. Rusii il trateaza si trebuie sa faca ceva cu deseurile care vor rezulta”, explica in februarie, pentru cotidianul.ro, Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele. Combustibilul are o concentratie de 35% si ar putea fi folosit pentru fabricarea armelor nucleare.
Reactorul nuclear de cercetare de la Magurele a fost inchis definitiv prin hotarare de guvern in 2002, dupa aproape 50 de ani de functionare. Acum patru ani au inceput pregatirile pentru „decomisionarea” lui, adica indepartarea oricarei farame de material radioactiv, astfel incat cladirea sa fie redata circuitului.
Prima etapa a acestui proces o reprezinta transportarea combustibilului nuclear uzat de la Magurele in Rusia, pentru care fosta URSS a garantat in cadrul Initiativei de reducere a riscului global. Prin aceasta initiativa, „fiecare dintre marile puteri isi ia combustibilul inalt imbogatit din locurile unde l-a furnizat”, a mai spus Zamfir.
Rusia are obligatia de a-l prelua pe cel din fostele state comuniste, prin eforturile Corporatiei de Stat pentru Energie Atomica Rosatom si ale Centrului Federal pentru Securitate Nucleara si Radiologica. In cazul Romaniei, Administratia americana pentru Securitate Nucleara a colaborat indeaproape cu Romania, Rusia si Agentia Internationala pentru Energie Atomica in vederea evacuarii deseurilor.
Din 2004, de cand a inceput procesul de repatriere a combustibililor nucleari uzati, au fost efectuate 16 transporturi din Letonia, Cehia, Polonia, Vietnam, Libia, Germania, Ungaria si Uzbekistan. In total, Rusia a repatriat echivalentul a 650 de kilograme uraniu pur de combustibili nucleari uzati. Cea mai mare cantitate a fost de 155,5 kilograme, din Ungaria.