Cotidianul: Recordul migratiei: Randunica arctica parcurge 71.000 de kilometri anual

Anumite pasari fac calatorii destul de lungi in timpul iernii, dar randunica arctica (Sterna paradisaea) le depaseste pe toate, zburand in medie 71.000 de kilometri, anual, de la Polul Nord la Polul Sud.

Cea mai scurta calatorie a randunicii arctice a fost de 59.500 de kilometri, dar recordul este de 81.600 de kilometri, conform ultimelor studii.

Aceste studii confirma ce a fost presupus de zeci de ani – aceasta specie de randunica are cea mai lunga migratie anuala dintre toate animalele din lume. Adunand migratiile din viata unei randunici, am obtine echivalentul a trei calatorii pe luna si inapoi.

 

Cercetatorii au folosit un instrument, numit geolocator, pentru a urmari migratia randunicii arctice. Acest aparat inregistreaza in mod regulat intensitatea luminii pentru a determina doua pozitii geografice pe zi.

In timp, geolocatoarele au ajutat oamenii de stiinta pentru a urmari calatoriile animalelor de talie mare, inclusiv gaste, pinguini si foci.

Recent, au fost construite dispozitive destul de usoare, de aproximativ 1.4 grame, astfel incat sa se poata atasa si la pasari de talie mica.

Aceste noi dispozitive au demonstrat cercetatorilor ca distanta medie parcusa de randunica arctica este de 70.900 de kilometri dus-intors, din Groenlanda pana la Marea Weddell, pe malul Antarcticii. Se pare ca pasarile nu calatoresc imediat catre sud, ci fac o oprire de aproape o luna in nordul Oceanului Atlantic pentru a se hrani inainte de a continua spre ape mai putin bogate in hrana.

Dupa acest popas, randunica arctica isi continua calatoria dealungul coastei de nord-vest a Africii. Cu toate acestea, in jurul insule Capului Verde – insula din lagul coastei de vest a Africii, in apropiere de Senegal- comportamentul randunicilor arctice devine surprinzator.

 

Aproximativ jumatate dintre acestea isi continua calatoria dealungul coastei Africii, in timp ce cealalta jumatate traverseaza Oceanul Atlantic pentru a urma un traseu paralel, dealungul coastei de est a Americii de Sud.

“Acest studiu privind migratia pasarilor marine ne-a oferit o imagine incredibil de detaliata asupra modului in care se comporta migrantii de lunga distanta”, a declarat Carsten Egevang de la Institutul de Resurse Naturale din Groenlanda.

Acest studiu a fost realizat de catre oameni de stiinta de la British Antarctic Survey (BAS) in colaborare cu cercetatori din Groenlanda, Danemarca, Statele Unite ale Americii si Islanda.
 

spot_img

Ultimele știri