2.200 de euro. Atat ajunge sa plateasca pentru reabilitarea termica fiecare locatar al unui apartament cu 3 camere din sectorul 3 al Capitalei, condus de edilul Liviu Negoita.
Cazul, fara precedent, a starnit un adevarat scandal in randul bucurestenilor, care la finalizarea lucrarilor se vad nevoiti sa plateasca o suma de doua ori mai mare decat cea stabilita initial in contract. In plus, oamenii sustin ca licitatia organizata pentru executarea lucrarilor nu ar fi fost legala in totalitate.
Cotidianul.ro va dezvalui cazurile mai multor locatari ai sectorului 3 care se zbat sa-si faca dreptate, dupa ce li s-au fluturat pe la nas cateva devize si contracte care-i obliga sa plateasca reabilitarea termica a locuintei pana la de doua ori mai mult fata de pretul real.
"Au umflat cu mii de metri patrati suprafetele reabilitate"
Schele cat vezi cu ochii, geamuri termopan nou-noute si placaje pentru zugraveala. La prima vedere, imobilul din Campia Libertatii nr. 4 pare o incurajare a proiectelor marete propuse de municipalitate si te gandesti ca, intr-adevar, realizarile cu care edilii se mandresc pe site-urile primariilor sunt perfect corecte. Toate bune si frumoase, pana cand te intalnesti cu locatarii care stau ca pe ace atunci cand vine vorba de reabilitarea termica.
Tot necazul a inceput in luna septembrie a anului trecut, cand imobilul construit in anul 1980 a fost avizat pentru cresterea performantei energetice, program sustinut de Primaria Sectorului 3.
" Inainte de demararea lucrarilor am citit toti (locatarii- n.r.) contractul, prin care ne obligam sa suportam acei 20% din valoarea totala a lucrarilor de interventie. S-au facut expertiza tehnica si auditul energetic, iar ulterior s-a stabilit valoarea lucrarilor, s-a intocmit caietul de sarcini si s-a organizat licitatia. Auditul a stabilit ca am de platit aproximativ 1.000 de euro. In septembrie, firma constructoare care a castigat, mai exact SC Tehnologica Radion SRL, si-a inceput treaba. Insa tot balciul avea sa inceapa chiar in ajunul Craciunului, cand ni s-a adus la cunostinta un al treilea act aditional la contract, prin care suma de plata per locuinta aproape se dubla. Mai exact, pentru apartamentul cu 3 camere, de la 4.123 de lei s-a ajuns la aproape 9.000 de lei", ne povesteste unul dintre locatarii blocului.
Reactiile nu au intarziat sa apara. Cu studii de specialitate in domeniul constructiilor, fostul presedinte al Asociatiei Locatarilor Mariana Doican a cerut Primariei Sectorului 3 devizul general cu toate lucrarile consemnate atat de catre auditor, cat si de proiectantul firmei constructoare.
"Pe 21 decembrie am primit devizul. Suprafetele trecute acolo mi se pareau fabuloase. Asa ca am cerut sa fie efectuate noi masuratori, atat in prezenta mea, cat si a unui reprezentant de-al primariei. Spre exemplu, in primul deviz, cu indicativul lor «P 44 – tencuieli decorative exterioare executate pe suprafete driscuite», era trecuta o suprafata de 11.361 mp, spre deosebire de 8.959.8 mp reali cat au rezultat la cea de-a doua masuratoare. Sau la «P66 – tencuieli interioare executate la tavane subsol pe suport din plasa de rapit (…)», lor le-au iesit 1.550 mp, iar a doua oara 965 mp. Și asa s-a intamplat la majoritatea suprafetelor mai mari", adauga Mariana Doican, care a demarat o adevarata lupta pentru scoaterea la suprafata a ilegalitatilor pe care aceasta sustine ca s-ar fi facut in cadrul programului de reabilitare.
Potrivit locatarilor, masuratorile reale au fost realizate si in prezenta lui Marius Popescu, de la Serviciul Investitii si Achizitii din cadrul Primariei, cat si in prezenta lui Radu Ginel, de la Tehnologica Radion, Jipa Victoria, diriginte de santier si reprezentantul Asociatiei. S-a demonstrat ca suprafata reala este cu 40% mai mica fata de cat le iesise celor de la Tehnologica Radion.
Jaf la drumul mare cu termopane: 130 euro/mp
Dintr-un raspuns dat de primarie la una dintre sesizarile Asociatiei de Proprietari, am putut face si un calcul al tamplariei PVC: a rezultat cel mai mare pret de pe piata, nici macar marcile cele mai cunoscute din Romania nepracticand astfel de preturi.
Inlocuirea tamplariei exterioare din lemn/metal existente la apartamente cu tamplarie din PVC, culoare alba cu geam termoizolant inclusiv inchiderea balcoanelor si logiilor: 981.20 mp = 524.918,84 lei. Rezultatul: aproximativ 130 de euro/mp.
O alta dovada a erorii de calcul savarsite de Tehnologica Radion este si cazul montarii tamplariei termopan marca Weiss Profile, de productie bulgareasca.
"Domne’, ne-au furat pe fata. Cum este posibil sa treaca in devizul initial la «P 52- inlocuirea tamplariei exterioare din lemn/metal existenta la accesul in imobil cu tamplarie PVC» o suprafata de 100 mp, cand de fapt este de numai 13.20 de metri patrati.
Mai mult, atat in caietul de sarcini, cat si in auditul energetic era prevazuta montarea tamplariei PVC cu 5 camere, cu o grosime a profilului de 74 mm, insa in casele oamenilor a ajuns o tamplarie cu doar 4 camere si o grosime de 60 mm. Diferenta nu a aparut insa si la bani. Nu cunoastem daca termopanele de productie Bulgaria prezinta marcajul CE sau au agrement tehnic eliberat conform Legii 10/1995 (lege privind calitatea in constructii- n.r.)", a mai spus Doican.
CARTE DE VIZITA. SC Tehnologica Radion SRL, al carei patron este Theodor Berna, supranumit si „regele asfaltului”, este una dintre cele mai controversate firme de constructii care castiga licitatiile publice, organizate de municipalitate si nu numai. In perioada 2002-2003, Berna a fost consilierul lui Traian Basescu la Primaria Capitalei, iar de anul trecut este deputat PDL, fiind considerat unul dintre apropiatii presedintelui.
RECLAMATII ȘI SESIZARI, FARA RASPUNS
Nemultumiti de lipsa de reactie a primariei, locatarii au facut mai multe sesizari catre Inspectoratul de Stat in Constructii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, au transmis un memoriu chiar si presedintelui Traian Basescu. Fiind convinsi de faptul ca la mijloc ar exista si fapte de coruptie, reprezentantii Asociatiei de Locatari din Campia Libertatii au sesizat si organele abilitate, mai exact Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3. „Pana la urma, cred ca am consumat hartia degeaba, caci nu am primit nici un raspuns, desi la multe dintre ele a trecut termenul legal de 30 de zile”, a conchis Mariana Doican.
REACTII. Cotidianul.ro a incercat in repetate randuri sa ia legatura telefonic cu primarul Liviu Negoita ori cu Marius Popescu, seful Serviciului de Investitii din cadrul Primariei Sectorului 3, insa nici unul dintre cei doi nu ne-a raspuns.