Cotidianul: Misterul cancerului la Diavolul Tasmanian, rezolvat

Oamenii de stiinta au descoperit care este originea tumorilor faciale canceroase transmisibile la diavolul tasmanian: celulele nervoase.

Constatarea, care s-a bazat pe testarea genetica a tumorilor canceroase, ar putea conduce la teste de diagnosticare, tratamente si vaccinuri ale bolii, care in prezent nu sunt disponibile.

“Descoperirile noastre reprezinta un mare pas inainte in cursa pentru salvarea de la disparitie a diavolului tasmanian”, a declarat cercetatorul Elizabeth Murchison de la Cold Spring Harbor Laboratory din New York pentru LiveScience.

Prin diagnosticarea diavolilor cu cancer facial, numita “tumoarea faciala a diavolului tasmanian (TFDT)”, oamenii de stiinta vor putea izola animalele bolnave inaine ca acestea sa isi infecteze confratii.

Gena tumorilor

Elizabeth Murchinson si colegii sai au analizat materialul genetic luat din aceste tumori, dar si alte probe de tesut provenite de la animale afectate sau neafectate de aceasta boala. Rezultatele arata ca tumorile faciale sunt genetic identice la toate animalele, dar distincte de alte tesuturi.

Cecretatorii au descoperit ca genele tumorii sunt similare cu celule Schwann, un tip de tesut ce protejeaza celulele nervoase. Pe baza acestor constatari, oamenii de stiinta au identificat un marker genetic pentru a diagnostica cu exactitate formele de cancer facial.

Diavolul Tasmanian pe cale de disparitie

Diavolul Tasmanian (Sarcophilus harrisii), poate fi intalnit numai pe insula Tasmania, care este la aproximativ 240 de kilometri sud de Australia. In ultimul deceniu, numarul lor a scazut cu circa 60% din cauza acestor tumori canceroase mortale, care probabil se raspandeste prin intermediul cozilor sau alte contacte fizice.

TFDT provoaca leziuni faciale si poate duce la moartea animalului in cateva luni de la aparitie. Expertii prezic ca boala ar putea nimici restul populatiei in termen de aproximativ 25 de ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri