Teoriile privind schimbările de climă și comportamentele culinare nesănătoase sunt simple mituri, incearcă să demonstreze doi oameni de știintă britanici intr-o carte recent publicată.
Calotele polare se vor topi, nivelul oceanelor va crește, orașele de coastă vor fi acoperite de ape, iar urșii polari vor sfârși inecati, este scenariul incălzirii globale sustinut de majoritatea oamenilor de știintă și des vehiculat in media. La fel de promovate sunt și teoriile privind faptul că obezitatea și afectiunile cardiace sunt determinate in mare parte de mâncarea de timp fast food și de sarea consumată in exces.
Toate aceste scenarii sunt simple mituri, sustin Stanley Feldman, profesor la Universitatea din Londra, și Vincent Marks, fost decan al Facultătii de Medicină de la Universitatea Surrey, autorii britanici ai recent publicatului volum “Global Warming And Other –––: The Truth About All Those Science Scare Stories“.
Publicitate
Cei doi oameni de știintă și-au propus in cartea pe care au scris-o să transforme cele mai cunoscute teorii legate de modificările climatice și de comportamentul culinar sănătos in simple prejudecăti. Cele mai interesante scenarii “revolutionare” scoase la inaintare de Feldman și de Marks au fost trecute in revistă de NewScientist.com:
Soarele e responsabil cu incălzirea globală
Nu emisiile de bioxid de carbon imprăștiate in atmosferă de umanitate, ci soarele determină incălzirea globală, arată cei doi cercetători britanici in cartea lor. Intensitatea căldurii emise de soare este in continuă creștere, ceea ce cauzează un nivel mai ridicat al temperaturilor inregistrate pe Terra.
Nivelurile de CO2
Deși nivelul de bioxid de carbon din atmosferă inregistrat la nivel global este mai ridicat decât cel prezent in perioada care a precedat epoca industrială (0,038%, in comparatie cu 0,2%), nivelurile de bioxid de carbon din anumite perioade din istoria Terrei au fost chiar și de 10 ori mai ridicate decât cele din prezent, fără ca oamenii să fi jucat un rol in acest sens.
Urșii polari și pinguinii nu sunt pe moarte
Urșii polari și pinguinii nu sunt pe cale de disparitie, așa cum au trâmbitat multe campanii impotriva incălzirii globale, au descoperit cercetătorii britanici după ce au analizat statisticile din ultimele decenii legate de cele două specii. Astfel, in ciuda faptului că gheata arctică se topește tot mai mult in fiecare an, numărul coloniilor de urși polari s-a dublat comparativ cu anul 1950. De asemenea, numărul coloniilor de pinguini din Antarctica a rămas neschimbat fată de cel inregistrat la mijlocul secolului 20. Totuși, coloniile de pinguini din prezent găzduiesc mai putini membri decât cele studiate in preajma anului 1950.
Curentul Golfului nu este in pericol
Curentul Golfului, curentul oceanic cald de suprafată intregistrat in nordul Oceanului Atlantic, care influentează clima unor state din nord-vestul Europei, este la fel de puternic ca in trecut. In plus, nu există dovezi știintifice care să demonstreze că topirea ghetarilor din zona arctică il impinge spre sud.
Insulele Maldive nu se scufundă
Unii oameni de afaceri din Maldive sunt atât de convinși de faptul că nivelul oceanelor nu va crește in continuare incât s-au decis să construiască o serie de hoteluri de lux chiar pe falezele atolilor din Oceanul Indian. De asemenea, nivelul apelor inregistrat pe statul insular Tuvalu din Pacific, considerat o perioadă in mare pericol de a fi acoperit de ape, a scăzut in ultima perioadă.
Incălzirea globală este bună pentru omenire
O climă mai caldă și un nivel mai mare de CO2 degajat in atmosferă ar putea aduce beneficii agriculturii, atrag atentia cercetătorii britanici, in conditiile in care iernile mai blânde ar aduce un număr mai mare de recolte.
Hamburgerii sunt buni
Temerile privind pericolele pentru sănătate pe care le presupun hamburgerii sunt nejustificate. Multe dintre mâncărurile traditionale din intreaga lume au la bază carnea tocată, iar acestea nu au efecte negative asupra populatiilor care le consumă. Obezitatea nu este cauzată de preparatele din carne tocată, ci de faptul că multe persoane iși scapă pofta de sub control și se indoapă cu ele.
Undă verde pentru mâncărurile sărate
Sarea este o substantă esentială in dieta oamenilor, fiind responsabilă cu controlarea temperaturii corpului prin transpiratie. Persoanele care se feresc de sare se supraincălzesc când fac exercitii fizice, ba chiar riscă să-și piardă viata.
Afectiunile cardiace, invăluite in mister
Multi oameni care au un nivel ridicat de colesterol in sânge nu cad victime afectiunilor cardiace, iar multe persoane care iși tin colesterolul sub control ajung să sufere de boli de inimă. Aceste aspecte ii nedumeresc pe oamenii de știintă, care se văd nevoiti să admită că nu prea inteleg modul in care apar afectiunile cardiace.