Artisti, politicieni, oameni de afaceri din intreaga lume adera la “curentul eco”, in incercarea de a castiga simpatia fanilor. Actorii Leonardo DiCaprio, Johnny Depp, dar si muzicianul Bono se numara printre cele mai active ,,celebritati verzi”. Leonardo DiCaprio este unul dintre cei mai “vechi” activisti de mediu.
Starul din “Titanic” este cunoscut pentru numeroasele sale actiuni ecologiste, precum si pentru documentarul “The 11-th Hour” pe care l-a scris si l-a produs si prin care a repus pe tapet discutiile despre salvarea planetei. De asemenea, in 2007, la ceremonia Oscarurilor, Leo a uimit audienta cand si-a facut aparitia la bordul unei masini hibrid. Numit si noul ,,Green Idol” al Hollywoodului, DiCaprio a creat si o organizatie ecologista.
Si Johnny Depp s-a declarat un adept al ,,curentului eco”, vedeta starnind comentarii dupa ce a investit 500.000 de dolari pentru instalarea unor panouri solare pe insula pe care o detine in Bahamas.
Se pare ca actorul din “Piratii din Caraibe” ii calca astfel pe urme colegului DiCaprio. Bono este o alta celebritate care, pe langa multiplele proiecte umanitare in care este implicat, militeaza si pentru cauze ecologiste. Deseori, muzicianul si-a exprimat public atitudinea critica fata de vedetele ,,poluante”.
Si in Romania moda verde a prins printre vedete. Mihaela Radulescu, Dragos Bucurenci, Liviu Mihaiu si Daciana Sarbu sunt doar cateva nume implicate in actiunile de mediu.
Adevarul lui Al Gore
Al Gore, celebrul politician si om de afaceri american, fost vicepresedinte al Statelor Unite intre 1993 si 2001, este unul dintre cei mai cunoscuti militanti pentru ecologie din lume. In urma cu doi ani, Al Gore a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa “de responsabilizare si mobilizare impotriva incalzirii globale”.
Politicianul a primit, de asemenea, doua Oscaruri pentru documentarul sau ,,An Inconvenient Truth”, realizat dupa cartea omonima. Despre aceasta productie, Leonardo DiCaprio spunea ca “a adus informatii despre incalzirea climei in maniera cinematografica si ne-a miscat pe toti. Datorita acestui film s-a vorbit atat despre subiectul care a devenit tema acestei generatii”.
Intr-un ritm galopant, Al Gore continua proiectele ecologiste care i-au adus foarte multe succese si foarte multi bani in ultimii ani. Al Gore este implicat in rezolvarea crizei energetice care ameninta SUA. De asemenea, fostul vicepresedinte american a anuntat, citat de Reuters, ca va publica o noua carte despre incalzirea globala, care se va numi “Our Choice”.
,,Acum, in conditiile in care nevoia unor actiuni urgente in acest sens este mai clara decat oricand, odata cu descoperirile alarmante din ultimii trei ani, este timpul pentru un plan global care sa solutioneze criza climatica. «Our Choice» va oferi raspunsurile necesare”, a spus Al Gore. El a adaugat ca banii pe care ii va castiga in urma lansarii acestei carti ii va dona Aliantei pentru Protectia Climei.
Politicienii promit eco
Trendul eco a fost preluat si de alti mari politicieni. Tony Blair si Bill Clinton au fost printre primii care au inceput sa vorbeasca despre schimbarea climatica, dand nastere, in acest fel, la o noua generatie de politicieni: cei care si-au construit imaginea pe un scop mai puternic si mai “percutant” la public – binele planetei.
In Marea Britanie, trendul a fost urmat de Partidul Conservator care, sub conducerea lui David Cameron, s-a metamorfozat sub un brand complet diferit. Transformarea a ajuns pana la crearea unui logo, ce a devenit un copac stilizat, si la sloganul “Votati albastru, votati verde!”. In California, guvernatorul Arnold Schwarzenegger s-a remarcat, si el, prin inclinatiile ecologice.
Fostul premier britanic Tony Blair declara ca vrea sa obtina sustinerea Chinei si a SUA intr-o campanie ecologica ambitioasa: semnarea unui tratat care sa reduca emisiile de carbon pana la 50% in urmatorii 40 de ani. De cand a parasit biroul de prim-ministru, Blair a inceput sa lucreze la un raport, alaturi de un grup de experti in schimbarile climatice, a povestit acesta pentru ,,The Guardian”. Angajarea ,,verde” a lui Blair are insa antecedente mai vechi. El a jucat un rol important in punerea schimbarii climatice pe agenda internationala si in timpul mandatului sau.
Barack Obama, actualul presedinte american, s-a declarat, de asemenea, ,,pro” ecologie. In cadrul mai multor intalniri, Obama si Al Gore au dezbatut problema schimbarilor climatice, a eficientizarii energetice in contextul incalzirii globale. Surse de la Casa Alba vorbesc despre o aliere a celor doi, in incercarea de a sustine politicile de protectie a mediului, unul dintre subiectele de top ale campaniei lui Barack Obama. Cu toate acestea, Al Gore a dezmintit ca ar fi interesat de revenirea la Casa Alba.
Staruri ,,poluante” si hulite
Cantareata Mariah Carey a iesit pe ultimul loc intr-un clasament online al vedetelor ecologice, realizat de www.greendaily.com. Carey a fost aspru criticata pentru ca risipeste importante resurse ecologice pentru a-si satisface fitele de diva. Asta pentru ca vedeta a declarat ca ii asigura antrenorului ei personal de fitness zboruri din insula St. Barts, din Caraibe, in New York, pentru a o tine permanent in forma.
Daca Mariah Carey a fost votata de internauti pe ultima treapta a clasamentului, cu un indice de 35%, alti 27% dintre respondentii online l-au catalogat pe actorul John Travolta drept cel mai mare ,,delincvent ecologic” de la Hollywood din cauza avioanelor sale personale care ar emana 800 de tone de dioxid de carbon anual.
Bill Gates si Warren Buffet, printre mogulii ,,verzi” ai planetei
Bogatii planetei se ,,inverzesc”, iar investitiile in energiile alternative capata o amploare fara precedent, arata un Top 100 al afaceristilor implicati in problema schimbarilor climatice, realizat de Times Online. ,,Valoarea” adunata a celor 100 de persoane prezente pe lista depaseste 280 de miliarde de euro, se arata in cotidianul britanic.
In capul listei troneaza doi dintre cei mai bogati oameni din lume, investitorul Warren Buffet si fondatorul Microsoft, Bill Gates. Multi dintre cei 35 de americani din top provin din Silicon Valley. Dupa ce si-au umplut conturile prin afaceri axate pe microcipuri, software sau pe Internet, legendele IT-ului, precum parintii Google, Larry Page si Sergey Brin, isi concentreaza acum energiile spre investitii verzi, cu acelasi zel de care au dat dovada la inceput.
In timp ce mogulii americani se concentreaza asupra inovatiilor verzi, cei chinezi se axeaza pe producerea in masa a tehnologiilor ecologice. Cei 17 moguli chinezi din topul ,,Times’’ se ocupa aproape exclusiv de tehnologiile legate de masinile solare si electrice. Britanicii sunt mai rezervati in investitiile verzi, in timp ce germanii sunt implicati cu precadere in domeniul energiilor alternative.
Unul dintre exemplele nemtesti cele mai de succes este miliardarul Aloys Wobben, care a pus pe picioare, in 1984, compania Enercon. Primul sau proiect: o turbina eoliana construita in spatele casei. In prezent, Enercon are peste 6.000 de angajati si ,,planteaza” turbine de vant in toata lumea.