Cotidianul: Care sunt rudele noastre cele mai apropiate: cimpanzeii sau urangutanii?

Doi cercetatori americani au ajuns la concluzia ca oamenii se aseamana mai mult cu urangutanii si nu cu cimpanzeii, asa cum s-a crezut pana acum, dand nastere unei dezbateri noi in comunitatea academica.

De 30 de ani, in comunitatea stiintifica a fost acceptata teoria ca rudele cele mai apropiate ale omului sunt cimpanzeii. Recent a aparut, insa, un curent nou, potrivit caruia urangutanii ne-ar semana mai mult, arata un articol publicat pe LiveScience.com.

Legaturile dintre cimpanzei si om au fost stabilite cu ajutorul ADN-ului. Genomurile celor doua specii analizate difera cu numai cateva procente, in timp ce diferenta dintre ADN-ul uman si cel al unui urangutan este putin mai mare.

Dar psihicul, comportamentul si fosilele gasite pana acum sunt date care puncteaza mai mult asemanarea dintre oameni si urangutani, dupa cum arata antropologul american Jeffrey Schwartz, de la Universitatea din Pittsburgh, si directorul stiintific de la Muzeul de Stiinte Buffalo, John Grehan.

Studiile lor sugereaza ca modul in care zambim, barbiile barbatilor, cel mai gros dinte sau forma umerilor sunt caracteristici care coincid la om si la urangutani. Acest argument nu este agreat de toti oamenii de stiinta.

"Probele de ADN sunt atat de clare", a declarat Frans de Waal, de la Universitatea din Atlanta. “A trecut vremea in care fosilele contau, acum nu mai e asa.”

O serie de alti experti au mai multa incredere in ADN, deoarece asemanarile fizice pot fi subiective: este greu de spus daca cele doua specii au dezvoltat independent aceste caracteristici sau de fapt au descins din stramosi cu aceste trasaturi. “Nu avem nici un indiciu ca trasaturile sunt literalmente aceleasi”, spune si Todd Disotell, un antropolog de la Centrul de studiere a originii omului, de la Universitatea New York.

Alti cercetatori le iau apararea celor doi. “Nu exista nici o justificare stiintifica pentru a favoriza ADN-ul peste datele morfologice. Totusi, relatia cimpanzeu-om generata doar de datele moleculare a fost acceptata fara nici un control”, a declarat si Malte Ebach, un cercetator de la Institutul International pentru Explorarea Speciilor, din cadrul Universitatii Arizona.

Schwartz a mai sustinut aceasta teorie si in 1982, primind reactii negative din partea colegilor sai.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri