Pata de petrol provenind de la platforma care s-a scufundat la 22 aprilie in Golful Mexic a atins coastele statului Louisiana (sudul Statelor Unite), incidentul fiind declarat "catastrofa nationala" in Statele Unite, relateaza Mediafax. Secretarul pentru Securitate Interna, Janet Napolitano, spune ca responsabili pentru dezastru sunt britanicii de la British Petroleum, compania care opera platforma.
In situatia in care sunt deversati zilnic 800.000 de litri de petrol de la platforma, catastrofa este pe cale sa depaseasca amploarea celei din Exxon Valdez, cea mai grava din istoria Statelor Unite, survenita in 1989.
Presedintele comitatului Plaquemines, Billy Nungesser, a confirmat ca pelicula a atins coasta, in apropiere de gurile de varsare ale fluviului Mississippi.
Faptul ca petrolul a atins coasta marcheaza inceputul a ceea ce militantii din domeniul mediului afirma ca ar putea deveni una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din ultimii ani in Statele Unite.
Mlastinile de pe coasta statului Louisiana constituie un sanctuar pentru fauna, in special pentru pasarile acvatice, iar celelalte state din regiune, Florida, Alabama si mai ales Mississippi, se tem ca pata de petrol va acoperi plajele si va polua fermele piscicole, extrem de importante in cadrul economiei locale.
De altfel, coasta de sud a Statelor Unite, in statul Louisiana, in Mississippi, Alabama si Florida, este amenintata de pata de petrol.
Presedintele Barack Obama a promis joi ca va mobiliza "toate resursele" tarii, eventual si armata, pentru a face fata acestui incident.
Deoarece compania British Petroleum (BP) nu este in masura sa opreasca deversarea petrolului, Casa Alba incearca sa evite acelasi tip de dezastru provocat de uraganul Katrina in aceeasi regiune in 2005.
Administratia americana a declarat joi pata de petrol "catastrofa nationala", care risca sa provoace un dezastru din punct de vedere economic si ecologic in regiunile de coasta cu un ecosistem fragil.
Pata de petrol este "cel mai grav scenariu imaginabil pentru producatorii de creveti, cultivatorii de stridii si de crabi si pentru pescari in general", a declarat joi Brent Roy, care inchiriaza vase de pescuit in localitatea Venice (statul Louisiana).
Platforma Deepwater Horizon, exploatata de BP, s-a scufundat la 22 aprilie, in urma unei explozii si unui incendiu survenite cu doua zile inainte. Platforma continea 2,6 milioane de litri de petrol si extragea zilnic 1,27 milioane de litri. Unsprezece persoane sunt date disparute.
In conditiile in care guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal, a declarat starea de urgenta, serviciile de interventie s-au angajat intr-o cursa contra timp fata de pericolul iminent de apropiere a petelor de petrol brut.
Secretarul pentru Securitate Interna, Janet Napolitano, a anuntat ca pata de petrol a fost decretata "catastrofa nationala", masura ce permite folosirea de mijloace de pe tot cuprinsul tarii.
Zona care este expusa unui risc inalt se afla in sud-estul deltei fluviului Mississippi, unde exista mlastini si brate de mare. Napolitano a reiterat ca BP este "responsabila" si i-a cerut sa actioneze "cat mai ferm posibil’.
"Daca BP este in cele din urma responsabila pentru costurile operatiunilor de interventie si de curatare, autoritatile vor continua sa foloseasca toate resursele pe care le au la dispozitie, inclusiv, in caz de necesitate, cele ale Departamentului Apararii", a precizat ea. Doua plangeri au fost depuse deja impotriva BP.
Dupa pata de petrol provenita de la petrolierul Exxon Valdez, cand 38.800 de tone de petrol au fost deversate in mare la 24 martie 1989, ExxonMobil a alocat circa 3,4 miliarde de dolari pentru a curata zonele poluate, punand capat procedurilor penale si despagubind peste 32.000 de pescari.
Garzile de coasta au anuntat miercuri descoperirea unei noi scurgeri, estimand ca "peste 5.000 de barili pe zi" (800.000 de litri) de petrol sunt deversati in mare.
Baraje plutitoare au fost instalate la 20 de mile marine pentru a impiedica inaintarea petrolului. Dar, potrivit guvernatroului Jindal, aceasta masura este insuficienta. Pentru a opri raspandirea petrolului, echipe de interventie au incendiat miercuri o parte a petei. Ingineri sunt angajati in aceasta operatiune pentru a construi un capac submarin destinat opririi deversarilor.
De asemenea, compania BP a anuntat ca vrea sa aplice o noua tehnica ce consta in injectarea de produse dispersante in instalatiile petroliere pentru a incerca sa diminueze cantitatea de petrol care iese la suprafata.