SUA si China, cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera ai planetei, au lansat un program prin care sa dezvolte automobile si cladiri mai eficiente, potrivit Reuters.
„Stiu ca putem obtine mai mult lucrand impreuna decat daca am munci separat”, a declarat secretarul american al energiei, Steven Chu, intr-o conferinta de presa organizata impreuna cu omologii sai chinezi. El a explicat ca Statele Unite se vor angaja intr-un proiect initial in valoare de 15 milioane de dolari, ce se va concentra pe tehnologiile noi de reducere a emisiilor de dioxid de carbon din arderile de carbune.
Chu si secretarul american pentru comert, Gary Locke, se afla intr-o vizita in China, dedicata in mare parte identificarii cailor de cooperare la nivel energetic intre cele doua tari.
„Ambele parti si-au exprimat disponibilitatea de a trata schimbarile climatice si insuficienta energiei”, a declarat Wan Gang, ministrul chinez al stiintei si tehnologiei.
Chu a explicat ca eficienta energetica a cladirilor poate creste de 4-5 ori, la acelasi pret. In plus, dezvoltarea de automobile ecologice poate crea milioane de locuri noi de munca in ambele tari.
China si Statele Unite sunt puternic dependente de industria carbunelui, cel mai poluant combustibil fosil. Recent, chinezii i-au depasit pe americani, plasandu-se pe prima pozitie pe lista celor mai mari emitatori de gaze cu efect de sera. Impreuna, cele doua state sunt responsabile pentru 40% din CO2-ul ce ajunge anual in atmosfera.
Cooperarea dintre cele doua tari este considerata esentiala pentru ca summitul din decembrie de la Copenhaga sa se incheie cu un protocol similar celui semnat la Kyoto.
Pana in prezent, China a rezistat presiunilor de a accepta o limitare a emisiilor, pe motiv ca economia tarii ar avea de suferit. Cu toate acestea, autoritatile de la Beijing au desfasurat eforturi pentru a imbunatati eficienta energetica a tarii si pentru a stimula productia de biocombustibili.
Foto: news.cnet.com