Constructia depozitului ecologic de deseuri din Suceava, initiata de firma Alpine Bau

Firma austriaca Alpine Bau Gmbh Wals din Siezenheim a fost desemnata castigatoare a licitatiei de executie a primei celule de la depozitul de deseuri din zona localitatii sucevene Moara, valoarea proiectului fiind evaluata, fara TVA, la 26,7 milioane de lei, informeaza Mediafax.

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Daniel Cadariu, a declarat, luni, ca la licitatie au depus oferte noua asocieri de firme, cuprinzand in total 24 de firme, din care patru consortii ale unor firme din Austria, doua asocieri de firme din Germania si doua asocieri de firme din Romania, precum si o asociere de firme din Finlanda.

Daca pana in 30 martie nu vor fi depuse contestatii, se va putea incheia contractul de executie cu firma austriaca Alpine Bau Gmbh Wals din Siezenheim, desemnata castigatoare a licitatiei de executie a primei celule de la depozitul de deseuri din zona localitatii sucevene Moara, a spus Cadariu. Valoarea proiectului, fara TVA, este evaluata la 26,7 milioane de lei, iar termenul de executie este de sase luni.

El a mentionat ca, potrivit planificarii discutate cu consultantul proiectului, la inceputul lunii aprilie urmeaza sa fie finalizata intreaga aplicatie si sa fie depusa la UE in vederea aprobarii si incheierii contractului de finantare. Totodata, cheltuielile eligibile facute de CJ Suceava pentru implementarea acestui proiect vor putea fi apoi decontate.

El a apreciat ca acest depozit ecologic de deseuri din judet ar putea fi inaugurat in septembrie sau octombrie, iar in aceste conditii CJ Suceava a transmis adrese celor 23 de primarii care depoziteaza, in prezent, deseurile la groapa de gunoi a municipiului Falticeni sa gaseasca solutii alternative de depozitare de la inchiderea gropii din Falticeni, la sfarsitul lunii iunie si pana la deschiderea depozitului ecologic din comuna Moara.

CJ Suceava a decis sa asigure fonduri pentru inceperea lucrarilor la primul depozit ecologic de deseuri din judet, care apoi sa fie recuperate din finantarea europeana a proiectului, in conditiile in care procedurile pentru obtinerea finantarii sunt de durata, iar localitatile din judetul Suceava nu vor mai avea unde depozita gunoaiele din cauza ca majoritatea gropilor de gunoi au fost inchise sau urmeaza sa fie inchise.

Potrivit Acordului de mediu, in judetul Suceava urmeaza sa fie construit un al doilea depozit ecologic de deseuri, pentru zona de munte, care va fi amplasat in zona comunei Pojorata.

Pe langa cele doua depozite ecologice, intregul proiect, in valoare de 50 de milioane de euro, prevede infiintarea a 5.000 de puncte de colectare a deseurilor si sapte statii de transfer.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri