Conducta Nord Stream ar putea distruge ecosistemul Marii Baltice

Organizatiile de mediu din Germania, Finlanda si Danemarca incearca sa intarzie constructia conductei rusesti Nord Stream, ce va traversa Marea Baltica, pe motiv ca va distruge ecosistemul fragil al marii, transmite The Ecologist. Intre timp, Romania a primit o invitatie oficiala din partea Gazprom de a participa la celalalt proiect major de infrastructura a hidrocarburilor al Rusiei, South Stream.

Lucrarile la conducta nordica sunt mult mai aproape de start decat in cazul South Stream, dupa ce Gazprom a primit aprobarile de la toate tarile ce marginesc Marea Baltica. Totusi, Fondul estonian pentru natura anunta ca nu s-a evaluat corect nivelul de sedimente toxice care vor ajunge in apa. In plus, pe fundul Marii Blatice se afla inca o parte din munitia abandonata dupa al Doilea Razboi Mondial.

Proiectul este contestat si de WWF Germania (World Wide Fund for Nature) si de Societatea Naturalistilor din Estonia. Acestia sustin ca rutele terestre alternative nu au fost evaluate suficient.

“Sunt prea multe intrebari ramase despre riscuri, ce trebuie sa isi gaseasca un raspuns inainte ca lucrarile sa inceapa. Altfel, pericolele la adresa sanatatii oamenilor si a ecosistemelor sunt prea mari”, a explicat Ivar Puura de la Societatea Naturalistilor din Estonia.

Un purtator de cuvant al constructorului a explicat ca s-au desfasurat studii in valoare de 100 de milioane de euro si ca plangerile sunt intreptate mai degraba impotriva autoritatilor nationale. Lucrarile, estimate la 7,4 miliarde de euro, sunt programate sa inceapa in luna aprilie.

South Stream traverseaza Marea Neagra pe directia est-vest

Dupa vizita de miercuri a delegatiei Gazprom la Bucuresti, Romania a primit invitatia de a se alatura proiectului South Stream. Acesta vizeaza construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia catre Italia si Austria, tranzitand Marea Neagra. Potrivit ziarului Evenimentul Zilei, rusii si italienii au obtinut deja acordul Sloveniei, Turciei si Serbiei de a participa la proiect.

Conducta este proiectata sa traverseze Marea Neagra dintr-un capat in altul, inclusiv platoul continental romanesc. Inca nu se cunosc detalii despre studiile realizate pana acum de constructori asupra impactului de mediu.

spot_img

Ultimele știri