Coca Cola Hellenic a inaugurat astazi prima statie de cogenerare din Romania si primul depozit automat de stocare a marfurilor, la fabrica de la Ploiesti, ca urmare a unei investitii de 45 de milioane de euro.
Centrala de cogenerare este prima dintr-o serie de 15, care urmeaza sa fie construite la fabricile companiei din 12 tari. Ele vor conduce la o reducere medie a emisiilor de dioxid de carbon de 20% in tot grupul Coca Cola Hellenic, care detine 80 fabrici.
“Suntem incantati ca am realizat aceste investitii, care constituie masuri pe care incercam sa le luam in vederea protejarii mediului si combaterii incalzirii globale”, a aratat Calin Dragan, general manager Coca Cola Romania.
Dezvoltarea centralei de cogenerare din Ploiesti urmeaza proiectului pilot care a fost derulat in Ungaria in 2006, unde s-au obtinut reduceri ale emisiilor de CO2 cu 43%. Centrala furnizeaza electricitate curata, folosind gaze naturale, dar si agent termic de racire.
Peste 90% din emisii sunt captate
Capacitatea centralei este de 6 megawati si are o eficienta de aproximativ 30%. Dispozitivul de captare a dioxidului de carbon, rezultat in urma productiei de energie, poate stoca peste 90% din emisiile produse, iar CO2-ul este folosit apoi in scop comercial. In plus, capacitatea de productie a dioxidului de carbon lichid este de 0,68 kilograme pe ora.
“Industria noastra nu este o cauza majora a dioxidului de carbon din lume, dar suntem constienti ca trebuie sa facem tot ce ne sta in putere pentru a ne reduce amprenta de carbon”, a declarat George David, presedintele consiliului de administratie Coca Cola Hellenic.
“Azi marcam doua importante investitii in Romania: centrala de cogenerare si depozitul automat, ambele fiind noi tehnologii care contribuie la lupta cu incalzirea globala. Acum doi ani, la Bruxelles, am anuntat intentia noastra de a construi centrala de cogenerare si iata ca intr-un timp atat de scurt am reusit. Inaugurarea reprezinta un punct de cotitura in asigurarea dezvoltarii durabile a operatiunilor comunitatilor noastre”, a declarat Donors Constantinou, CEO Coca Cola Hellic.
Coca Cola Hellenic a colaborat pentru dezvoltarea centralei cu compania energetica ContourGlobal.
16 camioane incarcate pe ora
Cea de-a doua unitatea inaugurata a fost depozitul complet automatizat high-bay, primul de acest gen din Romania. Sistemul preia produsele paletizate de la cele sase linii de productie prin intermediul benzilor transportatoare. El permite depozitarea si recuperarea stocurilor cu ajutorul a 11 macarale automatizate.
Aceasta unitate de depozitare, care se afla chiar in incinta fabricii, sporeste eficienta si asigura companiei flexibilitatea de a-si extinde capacitatea odata cu dezvoltarea afacerii. El are o capacitate totala de stocare 35 de mii de paleti, o inaltime de 32 de metri si se intinde pe aproximativ un hectar. 16 camioane pot fi incarcate pe ora, sau 490 de paleti.
“Ceea ce vedem aici este un bun exemplu care ne demonstreaza ca se poate lua initiativa in lupta impotriva incalzirii globale de catre o companie. Dupa cum vedem, industria poate reactiona foarte repede, dar este foarte important ca in primul rand guvernele sa ia masuri rapide pentru a incuraja industria sa investeasca mai mult in noi tehnologii”, a aratat Geoffrey Boulton, profesor la Universitatea din Edinburgh si membru al Consiliului primului ministru al Marii Britanii pentru Stiinta si Tehnologie, invitatul special al inaugurarii.
Acesta si-a exprima scepticismul cu privire la negocierile care vor urma la Copenhaga, pentru un nou acord climatic, spunand ca “tocmai am aruncat la gunoi economia globala si ne pregatim sa aruncam la gunoi si mediul”.