Ciolos i-a invitat pe romani sa dezbata politica agricola europeana

Romania trebuie sa inceapa sa gandeasca strategia de dezvoltare a agriculturii din perspectiva europeana si sa sustina politica de subventii prin investitii, a fost una dintre concluziile comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, aflat in vizita la Bucuresti. Oficialul european s-a intalnit astazi cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, pentru a puncta cateva dintre tendintele de care Uniunea Europeana va tine cont in elaborarea pachetului legislativ pentru sustinerea Politicii agricole comune (PAC).

”Vom dezbate acest pachet legislativ pana in luna iulie si sper ca si in Romania cei interesati sa participe pentru ca voi incerca sa tin cont de cat mai multe propuneri. Invit pe aceasta cale ONG-urile, asociatiile stiintifice, investitorii sa analizeze documentul si sa faca propuneri. Nu mai e cazul sa vorbim de noi, in Romania si de ei, in Europa. Romania trebuie sa isi asume statutul de stat membru inclusiv la dezbaterea unei legislatii fundamentale”, a declarat comisarul.

Subventiile trebuie dublate de investitii

Cu toate ca sperantele agricultorilor romani stau acum in subventii si ajutoare, oficialul european a subliniat ca agricultura romaneasca nu poate depasi derapajul fata de alte state europene decat printr-un efort investitional sustinut. Pentru a putea egaliza diferentele de competitivitate, agricultura romaneasca trebuie sa investeasca in modernizarea si diversificarea produselor.

”Exista o politica agricola comuna prin care, pornind de la obiective comune, propunem instrumente si masuri, dar valorificarea lor se face doar prin programe nationale si regionale. Pe termen scurt subventiile sunt un instrument important, dar nu vor reduce decalajul complet, ci vor ajuta doar fermierii sa faca fata pentru a investi in continuare. Politica de subventii nu va rezolva problemele daca nu e sustinuta de investitii”, a explicat Ciolos.

Grija sporita pentru resursele naturale

In concordanta cu prevederile Tratatului de la Lisabona, PAC va acorda o atentie sporita biodiversitatii si va promova o gestiune rationala a resurselor naturale. ”Prin agricultura pe care hotaram sa o practicam trebuie sa asiguram o gestiune rationala a resurselor naturale care sunt epuizabile. Problema mediului, a biodiversitatii vor avea un rol central. La fel si schimbarile climatice, chiar daca se discuta la nivel teoretic momentan. In Romania s-a observat foarte clar acest fenomen prin aparitia perioadelor secetoase, alternate cu inundatii”, a apreciat comisarul. El a explicat ca strategiile de dezvoltare a agriculturii trebuie sa contina masuri specifice si sa tina cont de aceste fenomene.

Pachetul legislativ privind PAC vizeaza dezvoltarea durabila a agriculturii la nivel comunitar, asigurarea produselor agricole de calitate in Europa, prezervarea biodiversitatii, pastrarea traditiilor culturale si a patrimoniului natural. ”La inceputul lunii noiembrie CE va face o comunicare pe marginea PAC, si intentionez sa pregatesc pachetul legislativ pana la mijlocul anului viitor, pentru ca acesta sa fie aprobat pana la sfarsitul anului 2012”, a anuntat Ciolos.

Text de Raluca Petrescu
Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri