China se opune "tarifelor la carbon"

China considera ca propunerile de a impune “tarife la carbon” asupra produselor importate incalca regulile stabilite de Organizatia Internationala a Comertului, precum si spiritul Protocolului de la Kyoto, informeaza Reuters.

Intr-o declaratie de pe site-ul Ministerului Comertului se afirma ca, prin colectarea taxelor pe carbon de la produsele straine, statele dezvoltate vor putea “sa-si protejeze afacerile in numele protejarii mediului”.

"Acest lucru nu va ajuta la intarirea increderii in posibilitatea comunitatii internationale de a coopera pentru a face fata crizei economice, si nici nu va sprijini eforturile vreunei tari in timpul negocierilor schimbarilor climatice, iar China se opune cu tarie", se mai precizeaza in declaratie. In declaratia de pe site-ul ministerului chinez se mai spune ca tarifele la carbon ar "dauna serios intereselor tarilor in curs de dezvoltare" si ar "intrerupe ordinea comertului international".

Ingrijorate ca eforturile lor de a diminua gazele cu efect de sera le vor crea dezavantaje in competitie, Statele Unite, Canada si Comisia Europeana au propus sa "niveleze terenul de joc" prin ridicarea taxelor pentru produsele importate din tari care nu depun acelasi stradanii. Afirmatiile vin in urma unei serii complexe de dezbateri si negocieri privind impactul pe care il va avea un nou pact global de a reduce emisiile de CO2 asupra balantei internationale a comertului.

"S-ar putea ajunge la un razboi al comertului"

Actul pentru Energie Curata si Securitate, aprobat de Camera Reprezentantilor din SUA vinerea trecuta, prevede clauze care ii permit guvernului sa ia masuri impotriva partenilor de afaceri care nu indeplinesc standardele americane ale emisiilor de gaze cu efect de sera si care sunt, astfel, in avantaj, dar nu inainte de 2025.

"Cred ca se folosesc de asta pentru a pune presiune asupra tarilor in curs de dezvoltare sa ia actiuni mai drastice in privinta emisiilor", a spus un profesor de politici de mediu de la Universitatea Peking si consilier al Ministerului Comertului, Zhang Haibin. "Dar daca Statele Unite iau actiuni unilaterale fara consultatii si acorduri multilaterale, acest lucru ar putea degenera in dispute aprinse, chiar intr-un razboi al comertului", a mai spus acesta.

Declaratia data de Ministerul Comertului nu mentioneaza Statele Unite sau noua lege a energiei, cunoscuta sub numele de legea Waxman-Markey. Dar sustine ca orice propunere asupra tarifului carbonului se impotrivesc spiritulului Protocolului de la Kyoto, care specifica faptul ca tarile dezvoltate trebuie sa duca greul atunci cand vine vorba de reducerea emisiilor de carbon.

Problema comparatiei eforturilor

China le-a cerut tarilor dezvoltate sa se angajeze in reducerea si mai drastica a reducerilor emisiior de CO2, dar a respins ideea ca tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa faca acelasi lucru. Si India a refuzat sa isi fixeze tinte de reducere a emisiilor de carbon, motivand ca isi concentreaza eforturile pe eradicarea saraciei si pe dezvoltarea economiei. Conform deciziilor luate la intalnirea Natiunilor Unite din 2007, ar trebui sa existe o "compatibilitate a eforturilor" in lupta impotriva incalzirii globale.

"Dar nu exista nicio definitie a ce este comparabil", a spus expertul in schimbarea climatica de la Centrul Est-Vest din Hawaii, ZhongXiang Zhang. "Daca te uiti pe fisa de lucru, observi ca vorbeste despre eforturi comparabile ale Uniunii Europene, ale Statelor Unite si ale Japoniei, dar nu ale Chinei si Indiei", a precizat expertul.

El a mai spus ca unele tari industrializate au extins notiunea vaga a « comparatiei » la tarile in curs de dezvoltare, si au demonstrat astfel ca vor folosi masuri unilaterale pentru a-si rezolva problemele legate de competitivitatea pierduta. "Cand aceste negocieri climatice au loc, tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa insiste asupra unei definitii a ‘comparatiei’", a declarat Zhang.

"Dar nu cred ca exista vreo sansa ca aceste lucruri sa fie aprobate inainte de summit-ul de la Copenhaga. In timpul negocierilor de la Doha nu s-a vazut niciun progres, iar negocierile clauzelor Organizatiei Internationale a Comertului si politicile schimbarii climatice sunt si mai complexe, deci nu cred ca lucrurilor vor fi rezolvate curand", a adaugat acesta.

Prima etapa a Protocolului de la Kyoto se incheie in 2012, iar negocierile finale in legatura cu noul pact global al schimbarii climatice vor avea loc in decembrie la Copenhaga.

Foto : Reuters

spot_img

Ultimele știri