Certificatul de urbanism pentru Rosia Montana, anulat de instanta

Tribunalul Cluj a anulat, printr-o sedinta definitiva, certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Actiunea in instanta a fost promovata de catre Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Certificatul de urbanism este suspendat de drept pana la solutionarea irevocabila a litigiului.

“Anularea definitiva a acestui act este un pas esential pentru noi toti cei care credem in puterea actului de justitie pentru Rosia Montana si pretuim acest acest loc pentru alte motive decat aurul si banii”, a declarat Marius Liviu Harosa, avocatul care a reprezentat cele doua asociatii Alburnus Maior si CIDRM.

“In martie acest an instanta competenta a suspendat actul care a fost acum anulat. Aceasta inseamna ca pana la solutionarea irevocabila a cazului exista o baza legala solida pentru a nu reincepe procedura EIM pentru proiectul Rosia Montana precum si pentru incetarea altor proceduri de autorizare bazate pe acest act”, concluzioneaza Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources, o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa.

Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat. Companiile miniere Newmont, American Electrum Strategic Holdings LLC si American Paulson & Co. detin fiecare aproximativ 20% din actiunile Gabriel Resources. Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international.

Certificatul de urbanism a fost obtinut de catre RMGC de la Consiliul Judetean Alba in iulie 2007 la numai o saptamana dupa ce instanta a suspendat certificatul de urbanism detinut anterior. RMGC a depus prin urmare certificatul de urbanism recent obtinut la Ministerul Mediului pentru a continua procedura EIM pe atunci in desfasurare pentru proiectul minier Rosia Montana.

Anularea irevocabila a Certificatului de Urbanism ar lipsi de efecte juridice toate procedurile de autorizare sau etapele procedurale ce au la baza acest act. RMGC a fost parte in acest dosar, iar 6 organizatii infiintate si finantate direct sau indirect de catre RMGC si care pretind reprezentarea intereselor comunitatilor direct afectate au intervenit in interesul RMGC.

Foto: wordpress.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri