CE va propune crearea unui cadru comun pentru utilizarea sigura a deseurilor radioactive

CE va propune crearea unui cadru comun pentru utilizarea in siguranta a tuturor tipurilor de deseuri radioactive si combustibil uzat care va include si solutii de depozitare, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Energie, Marlene Holzner, citat de Mediafax.

"CE va propune elaborarea unui cadru comun pentru utilizarea in siguranta a tuturor tipurilor de deseuri radioactive si combustibil uzat. Aceasta propunere va include dezvoltarea si implementarea solutiilor de depozitare", a spus Holzner, adaugand ca deocamdata nu poate preciza o data la care va fi facuta propunerea.

"Mixul energetic este de competenta autoritatilor nationale, conform Tratatului de la Lisabona, iar acesta include si folosirea energiei nucleare. CE respecta aceste competente nationale", a declarat ea.

"Depozitarea finala a deseurilor radioactive si a combustibilului uzat (…) reprezinta o problema care priveste toti cetatenii europeni, deoarece ridica probleme de securitate si sanatate", a subliniat purtatorul de cuvant.

Declaratia oficialului CE a venit ca raspuns la un articol publicat, miercuri, de cotidianul "The Times", potrivit caruia deseurile nucleare din Uniunea Europeana ar putea fi transportate in Europa de Est, una dintre posibilele locatii fiind Romania, pentru a fi stocate in depozite subterane, conform planurilor analizate de statele membre UE.

Potrivit The Times, proiectul, realizat pe fondul reaparitiei interesului pentru energia nucleara, ar putea obtine aprobarea Comisiei Europene la sfarsitul acestui an.

Negocierile sunt in curs de desfasurare intre opt tari – Organizatia europeana pentru dezvoltarea capacitatii de stocare din care fac parte Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria – pe tema transportarii si stocarii deseurilor. Oficialii acestor tari urmeaza sa se intalneasca din nou in luna mai.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), Ion Nastasescu, a precizat, miercuri, intr-o declaratie transmisa la solicitarea Mediafax, ca, din cauza "costului ridicat al construirii depozitelor geologice de mare adancime in care sa se depoziteze deseurile inalt-active, tarile UE care au programe nucleare civile modeste (1-2 centrale nucleare), au lansat o discutie in care sa se examineze posibilitatea de a construi in comun un asa-zis depozit regional, in care, cu contributia financiara a tuturor participantilor, sa fie depozitate deseurile inalt-active ale acestor tari".

Potrivit sursei citate, discutiile se desfasoara in cadrul grupului ERDO (European Repository Development Organisation), din care fac parte cele opt tari mentionate de cotidianul The Times – Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria.

"Participantii analizeaza la modul teoretic fezabilitatea punerii in practica a acestei idei de depozit regional, punerea ei in practica fiind in realitate foarte dificila datorita in primul rand cadrului legislativ existent la acest moment", precizeaza Nastasescu.

La randul sau, MAE a transmis, raspunzand unei solicitari Mediafax, ca "Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE nu a fost implicata in niciun fel de negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul Romaniei".

"La nivelul UE nu au existat discutii sau negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul statelor membre", explica MAE, care adauga ca nu are competente legate de problematica deseurilor radioactive.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri