Ce urmareste Conventia Schimbarilor Climatice?

Scopul Conventiei pe tema schimbarilor climatice (UNFCCC) este de a stabiliza cantitatea de gaze cu efect de sera din atmosfera la un nivel care sa previna incalzirea globala, potrivit site-ului conferintei COP15.

In 1990, ONU a decis sa inceapa lucrul la o conventie pe tema schimbarilor climatice. Astfel, Conventia Cadru pentru Schimbari Climatice a ONU a fost semnata de 154 de de tari la summitul ONU de la Rio de Janeiro, in 1992. De atunci, 192 de state, inclusiv SUA, au ratificat conventia.

Stabilizarea urmarita de conventie trebuie sa aiba loc in asa fel incat sa le permita ecosistemelor sa se adapteze in mod natural. Acest lucru inseamna ca securitatea alimentara nu trebuie compromisa si ca potentialul dezvoltarii sociale si economice nu trebuie pus in pericol.

Conferinta Partilor (COP) are loc anual. In cadrul evenimentului, tarile care au ratificat conventia se intalnesc pentru a discuta modul in care obiectivele acesteia pot fi puse in practica. Unul dintre instrumentele asupra carora partile au cazut de acord este protocolul de la Kyoto.

Conventia pentru schimbari climatice este administrata de Secretariatul ONU pentru Schimbari Climatice din Bonn. Atributiile Secretariatului cuprind monitorizarea evolutiei nivelului de emisii de dioxid de carbon din fiecare tara.

COP15 este numele conferintei pe tema schimbarilor climatice care va avea loc intre 7 si 18 decembrie la Copenhaga. In cadrul conferintei se va incerca incheierea unui nou acord de mediu, care sa inlocuiasca protocolul Kyoto din 2012, cand acesta expira. La conferinta vor participa 192 de tari si sunt asteptati intre 12.000 si 15.000 de delegati ai ONU, precum si mii de jurnalisti si reprezentanti ai ONG-urilor de profil.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri