Comisia Europeana a trimis astazi Romaniei un ultim avertisment in legatura cu o incalcare a legilor europene referitoare la evaluarea impactului asupra mediului, se arata intr-un comunicat al CE. Avertizarea se refera la fabrica de formaldehida care a fost construita la Brasov in 2007 fara o evaluare a impactului asupra mediului. CE precizeaza ca autoritatile au decis demolarea fabricii, insa o instanta locala a respins aceasta hotarare. Romania ar putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie daca nu ia masuri in urma acestui din urma avertisment, se mai precizeaza in comunicat.
“Doar legislatia nu e de ajuns, trebuie aplicata. Romania trebuie sa se asigure ca sunt facute evaluari ale impactului asupra mediului in cazuri ca acesta si ca se respecta regulile care decurg”, a declarat Janez Potocnik, comisarul european pentru Mediu.
CE a transmis acest avertisment ca urmare a ingrijorarilor privind constructia ilegala a unei instalatii care va produce 60.000 de tone de formaldehida pe an. Decizia initiala de demolare a fabricii a fost anulata de o curte de apel, tara noastra neluand masuri de sanctionare a companiei Kronospan sau de asigurare ca legislatia europeana se aplica. Prima avertizare scrisa a fost trimisa de catre Comisia Europeana Romaniei in octombrie 2009. CE nu este multumita de raspunsul primit in noiembrie care “nu inlatura suspiciunile de incalcare a legislatiei” si a emis un al doilea avertisment, care reprezinta si ultimul pas inaintea demararii procedurilor legale.
Autoritatile, partase la poluarea de la Brasov
"Situatia la care s-a ajuns este o combinatie de incompetenta si coruptie din partea autoritatilor romane", a declarat Stefania Simion, directorul executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, organizatie care a facut sesizarea catre CE care sta la baza cazului de infringement deschis Romaniei.
In raspunsul trimis CE in noiembrie anul trecut, tara noastra a aratat ca exista mai multe acte de sanctionare ale Garzii de Mediu intocmite in urma unor inspectii. Acestea au fost, insa, gresite, din punct de vedere procedural, ceea ce a dus, in mod nesurprinzator, la decizii favorabile poluatorului in instanta, a explicat, pentru Green Report, Stefania Simion.
Directorul executiv al CIDRM spune ca nu este vorba doar de niste erori procedurale, ci si de complicitate a statului la ilegalitatile de la Brasov. Aceasta a mentionat o incercare de legalizare a fabricii de formaldehida a Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu. Stefania Simion sustine ca, in acest moment, Romania nu are mari sanse de solutionare a cazului si ca ar trebui sanctionata la Curtea Europeana de Justitie.
Directia de comunicare a Ministerului Mediului si Padurilor a transmis Green Report ca va avea o pozitie referitoare la subiect dupa ce va primi scrisoare oficiala de la Comisia Europeana.
Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie, precum formaldehida.
Text de Roxana Bucata