CE sfatuieste Romania sa isi schimbe practicile agricole

Romania trebuie sa isi schimbe practicile agricole si tipurile de culturi si nu sa se bazeze doar pe irigatii pentru a face fata secetei si schimbarilor climatice in general, se arata in raspunsul executivului european la o intrebare adresata de eurodeputata Daciana Sarbu.

"Irigatiile nu pot constitui unica solutie pentru a face fata secetei. Pentru adaptarea la conditiile climatice si de aprovizionare cu apa, s-ar putea sa fie necesare si schimbari ale practicilor agricole si ale tipurilor de culturi", se arata in raspunsul Comisiei Europene.

Al doilea pilon al Politicii agricole europene cuprinde instrumente care pot contribui la reducerea secetei. Este vorba de masurile de agromediu care sprijina conversia terenului arabil in pasune, reducand astfel consumul de apa.

Potrivit CE, Uniunea Europeana asigura, in actuala perioada de programare (2007–2013), un buget de 8,022 miliarde euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala pentru sprijinul dezvoltarii rurale din Romania. Aceasta suma a fost suplimentata cu 102 milioane euro in urma adoptarii Pachetului de redresare.

Romania poate acorda ajutoare pentru investitii in irigatii

Daciana Sarbu, membra a Comisiilor pentru mediu, respectiv agricultura ale Parlamentului European, a interpelat Comisia Europeana privind sprijinul acordat de Uniunea Europeana pentru irigatii, care sa suplineasca ajutoarele de stat. Scrisoarea eurodeputatei se referea si la ajutoarele pe termen scurt pentru sprijinirea fermierilor in lupta cu efectele schimbarilor climatice.

Schema de ajutoare pentru irigatii, care a prevazut finantarea costului apei suportat de fermieri, nu a putut fi mentinuta si nici prelungita in 2010, deoarece constituie un ajutor pentru costurile de exploatare, care este interzis de normele UE privind ajutoarele de stat. Acelasi lucru este valabil si pentru schema de ajutoare pentru energie.

"Normele UE privind ajutoarele de stat permit insa Romaniei sa acorde ajutoare pentru investitii destinate sistemelor de irigatii si sistemelor de furnizare a energiei", se mai arata in raspuns. In plus, pentru orice ajutoare destinate sistemelor de irigatii este necesara o evaluare a impactului asupra mediului.

In anul 2008, Romania a alocat ajutoare de stat in valoare de 620 de milioane de euro pentru sistemul de irigatii. In luna septembrie 2009, Comisia Europeana a respins solicitarea Romaniei de a prelungi acordarea ajutoarelor de stat pentru irigatii in anul 2010.

De asemenea, Guvernul roman a prevazut o masura care sa permita furnizarea de energie ieftina pentru sistemul de irigatii, dar Comisia a impus restrictii si pe aceasta varianta de sprijin, pentru ca ar putea fi considerata ajutor de stat.

Cale lunga pana la reconversia culturilor

"Reconversia culturilor se poate face cand fermierul este stimulat, dar atat timp cat pentru Romania nu sunt prevazute ajutoare parca se doreste reversul medaliei, parca se doreste distrugerea", a declarat, pentru Green Report, Viorel Matei, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli. Acesta a confirmat ca schimbarea tipurilor de culturi si a practicilor agricole trebuie sa stea la baza combaterei secetei si schimbarilor climatice, insa a precizat ca mai avem mult pana acolo. "Intr-adevar Romania trebuie sa se plieze pe ce inseamna legislatie europeana, dar mai avem mult de lucru. In ultimii ani a fost o preocupare slaba privind aceste lucruri", a adaugat Viorel Matei.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli a spus ca UE da sanse foarte mici Romaniei sa se incadreze in normele europene din cauza ajutorului de trei ori mai mic fata de medie. "Cum sa implementezi reconversia culturilor daca noi avem 175 de euro la hectar, iar, de exemplu, Ungaria are 340", a subliniat acesta.

In ceea ce priveste strategia Ministerului Agriculturii pentru combaterea secetei si schimbarilor climatice, Viorel Matei a spus ca este o "minciuna" atat timp cat este impotriva porumbului modificat genetic pentru a rezista la seceta, cultivat in mai multe tari europene.

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri